HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Hittel bármit el lehet érni, avagy rövid értékelés az A csoportról

2008.06.16. 11:48 :: horvathzsolt

Mit lehet egy olyan csoportban várni, amelyben Portugália is szerepel? Természetesen elkeseredett harcot- a második helyért.
Már az első meccs előtt a portugáloknak nemcsak sima kijutást jósoltak az elemzők, hanem akár az Eb megnyerésére is esélyesnek tartották őket. A második helyért viszont parázs csatát vártak, a négy évvel ezelőtt fantasztikusan játszó csehek, a rendező svájciak, és a kiszámíthatatlan törökök között.
Luiz Felipe Scolariék a várakozásokhoz megfelelően könnyedén léptek tovább és már az utolsó forduló előtt bebiztosították első helyüket a csoportban. Kezdésként a törököket verték meg 2-0-ra, ám három kapufájukkal és tetszetős támadó futballjukkal akár nagyobb arányban is győzhettek volna. A következő körben már egy kicsit erősebb ellenfél várt rájuk: Csehország. A csehek valamivel nagyobb ellenállást fejtettek ki a portugálok ellen, de sokáig ők sem tudták tartani a fantasztikus formában lévő luzitán középpályát (Ronaldo-Deco-Simao), így a portugálok 3-1-es sikere már a biztos továbbjutást jelentette a csoportból. Az utolsó meccsüket már biztos csoport elsőként várták, így ennek megfelelően a B csapatukkal álltak ki, bár így is olyan embereket vonultattak fel, mint a MU kiválósága, Nani vagy az idei átigazolási piac egyik legkelendőbb játékosa, Quaresma, vagy akár Helder Postiga, akik azért a legtöbb válogatottban a világon biztos kezdők lennének… Ennek ellenére 2-0-ra kikaptak a helvétektől, akik ezzel történelmi sikert értek el Köbi Kuhn szövetségi kapitány utolsó meccsén.

A svájciak végül is utolsóként estek ki a csoportból három ponttal, de szégyenkezni valójuk nincs, hiszen mind a három meccsen összeszedett, jó játékot mutattak, és ha lenne közönségdíj, valószínűleg a svájciak kapnák. A helvéteknek az első két meccsükön elég nagy pechjük volt, hiszen míg az első meccsen végig uralták a játékot a csehek ellen és gyakorlatilag egy támadásból kaptak gólt, addig második meccsen is közel voltak a pontszerzéshez a törökök ellen, ám az utolsó pillanatokban bekapott gól a svájciak kiesését jelentette. A rendező ország dolgát még az is nehezítette, hogy legnagyobb erősségük, Frei már az első meccsen megsérült, de a helyette játszó Hakan Yakin sem vallott szégyent, hiszen a három meccs alapján egyértelmű, hogy ő volt a legveszélyesebb helvét.
Talán korai még kijelenteni, de az EB legjobb meccsét a törökök és a csehek játszották. Mindkét csapatnak három-három pontja volt a meccs előtt, tehát a párharc győztese lépett tovább Portugália mellett a csoportból. A csehek támadójátéka eléggé egysíkú volt, Koller magassági fölényét kihasználva az ő fejére próbálták ívelgetni a labdákat. Ez a svájciak ellen nem igazán volt veszélyes, így kérdéses volt, vajon továbbra is ezt erőlteti-e majd Karel Brückner csapata vagy bízik abban, hogy Libor Sionko egy személyben mit tud összehozni. Nem voltak rózsásak a csehek kilátásai, de törökök sem lehettek magabiztosabbak. Turan Ardan kívül nem sok emberben volt gólveszély, pedig előzetesen elég sokat vártak a török csatároktól (Nihat-Tuncay-Semih), de az első két meccsen nem igazán emelkedett az ellenfél kapusainak a vérnyomása, ha náluk volt a labda. Emellett a török védelem sem muzsikált valami fényesen, hiszen néha kabaréba illő jelenetek játszódtak le, ha Emre Asik vagy Servet közelében volt a labda.

 

A meccset a csehek kezdték jobban és a Koller felé játszott labdák most elég nagy veszélyt teremtettek Volkan kapuja előtt. A 34. percben egy beadás után megszerezték a vezetés a csehek a hórihorgas csatár révén. A fordulás után a törökök irányították a meccset, ám mégis megduplázták előnyüket a csehek Plasil-nek köszönhetően, majd nem sokkal később még a kapufát is eltalálták Kollerék. Ekkor már végképp úgy tűnt, hogy minden elveszett a törökök számára, de a félholdasok nem adták fel és tovább küzdöttek és Ardanak köszönhetően szépítettek és, így pokoli utolsó negyedórának néztek elébe a csehek. Már-már úgy tűnt, hogy a csehek kihúzzák, ám Nihat két gólja eldöntötte a továbbjutás kérdését. Azonban kár lenne egyedül, a második gólnál hatalmasat hibázó Petr Cechre fogni az egészet, hiszen a csehek az egész EB-n gyönge játékot mutattak és egy erősebb csoportban talán ez a játék még arra is kevés lett volna, hogy az utolsó fordulóig harcban álljanak a továbbjutásért, így a győzelmet jobban akaró török válogatott megérdemlik a továbbjutást.
A csehek mellett még a horvátoknak főhet a fejük amiatt, hogy a törökök jutottak tovább, hiszen ha ez a lehetetlent nem ismerő török válogatott most elkapja a fonalat akár még a végső győzelemre esélyes válogatottakat is megtréfálhat.

Szólj hozzá!

Címkék: európa bajnokság külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr64523467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása