HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Vajon megtörik-e az átok, avagy rövid értékelés a C csoportról

2008.06.18. 11:26 :: horvathzsolt

Hollandia első és eddigi egyetlen EB diadala (1988) óta három elődöntőt vesztettek már a narancsmezesek. Arra, hogy ez a pechsorozat megtörjön és újra Európa csúcsára érjen, Hollandiának ismét van esélye, hiszen az Európa-bajnokság halálcsoportjából hibátlan teljesítménnyel jutott tovább a negyeddöntőkbe.
Pedig az EB előtt az olasz, francia, holland, román kvartettből talán az „örök második” hollandokra tippelték azt, hogy idő előtt hazautazhatnak, de Van Basten legénysége pozitív meglepetést szolgált tetszetős támadó futballjával, amellyel most már az EB egyik főesélyesévé léptek elő. Van Basten fiatal alakulatát hosszú idők után már feltétlenül a nevek, inkább az összeszokott csapatjáték teszi erőssé. Pedig sztárokban most sincs hiány, gondoljunk Sneijderre, Van der Vaartra, vagy Ruud van Nistelrooyra.
A hollandok kezdésként a világbajnok olaszokat gyűrték le – meggyőző különbséggel. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bíró az első gólnál hatalmasat hibázott, majd nem adott meg az olaszoknak egy tizenegyest, de ennek ellenére a hollandok jobban játszottak és „sportszerű körülmények” között is előbb-utóbb megszerezték volna a vezetést. A támadásra kényszerülő olasz válogatott elpuskázta az összes helyzetét, míg a kontrázó holland válogatott még kétszer mattolta a taljánokat, így a hollandok első körben elért magabiztos 3-0-s győzelme már mutatta, hogy a hollandok igen sokat fejlődtek a 2006-os VB óta.

A következő fordulóban, a franciák ellen sem esett vissza a hollandok lendülete, sőt már ekkor bebiztosították a továbbjutásukat. Az oranje ismét ötleletes és szép futballt játszott, emellett a védelme is gyakorlatilag hibátlanul működött. Miután hamar vezetést szereztek a hollandok, berendezkedhettek a jól bevált kontrajátékukra, amely még magabiztosabb játékot hozott, mint az azzurrik ellen, így 4-1-es sikerükkel már biztos továbbjutóként készülhettek a románok ellen. Érdekes helyzetben voltak a hollandok, hiszen akarva-akaratlanul az ő kezükben is volt a döntés a csoport második továbbjutójának kilétéről. Nagyon sokan el is kezdték gyártani az összesküvés elméleteket: a hollandok lefekszenek a románoknak, így kiejtik a két nagyot. Ám a hollandok sportszerűség szempontjából is jelesre vizsgáztak, hiszen ha cserékkel és félgőzzel is, de legyőzték 2-0-ra a halovány románokat, így hibátlan teljesítménnyel jutottak a legjobb nyolc közé az Eb legnagyobb esélyeseként a csoportkörök után.
A halálcsoportból csak a hollandokat lehet kiemelni, míg a többiek csak bukdácsoltak és sokszor értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak.
A második helyen végül is az olaszok jutottak tovább, de ha nincs Buffon bravúros tizenegyes védése a románok ellen, akkor könnyen elképzelhető, hogy a románok jutnak tovább.
Nem kezdődött jól az olaszok számára az EB, hiszen a hollandok ellen sem a játékkal, sem a bíróküldéssel nem volt szerencséjük. A védelem gyakorlatilag átjáróház volt és borzasztóan megérződött Cannavaro hiánya, míg a Barzagli-Materazzi páros nem igazán tudta ellátni a rábízott feladatokat. Emellett nehezítette még az olaszok dolgát, hogy nekik volt az EB mezőnyének talán legrosszabb edzője Donadoni személyében, aki taktikai mellényúlásaival nem igazán tudta felrázni a csapatot.
A csúfos zakó után felforgatott olasz csapat egyetlen esélye a románok elleni győzelem volt, hiszen anélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülhettek. Az olaszoknak ezen a meccsen is főhetett a feje a norvég bíró miatt, aki nem adta meg Luca Toni szabályos gólját, majd a végén befújt a románoknak egy teljesen jogtalan tizenegyest, amivel az olaszok szerencséjére keleti szomszédaink nem tudtak élni. A meccset inkább az olaszok irányították, ám a románok szereztek vezetést Mutu révén, de Panucci hamar válaszolt rá. A döntetlen mindegyik csapatnál rossz szájízt hagyott maga után, amíg az olaszok már nem tartották kezükben a sorsukat, a románok a kihagyott büntető miatt panaszkodhattak.
Az olaszok az utolsó mérkőzésükön a csoportban egy ki-ki meccset játszottak a gallokkal. Ezen a meccsen csak annak volt reális esélye a továbbjutásra, aki győzni tudott.
Az olaszok végül is összekapták magukat és leiskolázták a teljesen impontens franciákat. Emellett érezhettük először az olaszok játékán fantáziát és, ha egy kicsit több szerencséjük van akkor akár nagyobb arányú győzelmet is ünnepelhettek volna, mint 2-0. A Squadra Azzurra végül is továbblépett a csoportból a hollandok sikerének köszönhetően, de nagy kérdés, hogy ez után a nyögvenyelősen sikerült csoportkör után mire lesz képes a csapat a kiváló formában lévő spanyolok ellen a negyeddöntőben Pirlo és Gattuso nélkül…

A két kieső közül egyértelműen a franciák szereplése keltett csalódást a szakértők és a szurkolók körében, hiszen hiába rendelkeztek talán az EB egyik legerősebb támadó szekciójával, a támadásaikban alig volt fantázia. Kevés ember nyújtott értékelhető teljesítményt, ide sorolhatjuk Riberyt, Benzemát, vagy Henryt, de ők sem tudták megakadályozni a kiesést. Nem volt igazi vezéregyéniségük Zidane visszavonulása után és emellett a védelem nagyon sebezhető volt és a csúfos 1-6-os gólarányuk sokat elárul arról, hogy mit is mutattak ezen az EB-n a kékek.
A harmadik helyezett románokról igazán sokat nem tudtunk meg, talán csak annyit, hogy masszív védelemmel rendelkeznek, de a támadásokat nem igazán erőltetik. A semmi kockázatot nem vállaló románok, akik talán az EB legrosszabb meccsét játszották a franciák elleni 0-0-val, teljesen a védekezésre koncentráltak, támadásaikat mindössze egy emberre, Mutura bízták. A románok szereplése viszont meglepetés volt, hiszen az olaszok ellen egy pillanatban nagyon közel álltak a biztos továbbjutáshoz, de még az utolsó meccsen is lett volna esélyük. Nagy kérdés, hogy ez a román válogatott saját taktikájában mire lett volna képes egy könnyebb csoportban…

Szólj hozzá!

Címkék: európa bajnokság külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr61526908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása