HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Újra a zeniten - az orosz futball legújabb kori felemelkedése

2008.07.10. 18:14 :: horvathzsolt

Kicsit feledésbe merült és annyira sokan nem emlékeznek egy több mint tíz évvel ezelőtti nemzetközi kupamérkőzésre: az 1994/95-s KEK kiírásban a Ferencváros a CSZKA Moszkvával találkozott az első körben, ahol a zöld-fehérek tizenegyesekkel kiejtették az oroszokat. Noha a moszkvaiak legyőzése nekünk már akkor is bravúrnak számított, ám az orosz klubfutball még igen messze volt jelenlegi szintjétől.
Mi változott azóta? Kicsivel több, mint tíz év alatt a Fradi és a magyar futball újabb mélyrepülést produkálva még jobban lemaradt a nemzetközi elittől és manapság már valóságos bravúrnak számít, ha ősszel állva marad magyar klub a nemzetközi porondon. Ellentétben velünk és más volt szocialista államokkal az oroszok nem maradtak le és mára a kontinens hatodik legerősebb bajnokságává nőtte ki magát bajnokságuk.
Ám a sikerek nem jöttek könnyen az oroszoknak sem, ugyanis elég hosszú utat kellett megtenniük a mostani fellendülésig. Míg a szovjet időkben a csapatok állami kézben voltak és bőséges támogatást kaptak, így Európa élmezőnyéhez tartoztak, addig a rendszerváltás után ez a támogatás megszűnt, így a többi keleti országhoz hasonlóan hamar visszaestek nemzetközi szinten is.
A kilencvenes években, hasonlóan a többi volt szocialista országhoz, Oroszországban is a pályán kívül történtek, például a futball-huliganizmus vagy a korrupciós ügyek beárnyékolták a pályán történő eseményeket. A legjobb példa erre az elmúlt évtized sikercsapata, a Szpartak Moszkva. A klub 2001-ig kilenc bajnoki címet szerzett, ám a Bajnokok Ligájából és más helyekről befolyt pénzek eltűntek, így csődbe jutottak és hiába sietett a Lukoil nevű olajtársaság a csapat megmentésére, még mindig nem pozitív a mérlegük. Elég sok csapatnál lejátszódtak hasonló események, a gyakori tulajváltások sok esetben pénzmosással vagy egyéb sötét ügyekkel is együtt jártak.
 

A pozitív változások talán akkor következtek be, mikor 2001-ben megalapították az új bajnokságot, az orosz Premier Leaguet, amely nagyobb szabadságot adott a kluboknak. A klubok minőségi légiósokat kezdtek el behozni, amellyel nemcsak a bajnokság lett erősebb, hanem szép lassan eredmények is mutatkoztak a nemzetközi kupákban is. Így mára már két UEFA-kupa győzelemmel büszkélkedhetnek az oroszok, emellett a csapatok közül már hárman-hárman képviselhetik országukat a BL-ben és az UEFA-kupában. A csapatokban egyre több üzletember látott fantáziát, így elég neves játékosok ölthették és ölthetik fel az orosz klubcsapatok mezeit. Néhány éve olyan futballisták fordultak meg a Premier League-ben, mint Maniche, Costinha, Derlei, vagy a Manchester Uniteddal később Bajnokok Ligáját és angol bajnokságot nyerő Nemanja Vidics, de ma is Oroszországban keresi a kenyerét az egykori Barcelona-játékos Maxi Lopez, a 101-szeres szerb válogatott Szavo Milosevics, vagy a CSZKA Moszkvából a brazil válogatottba is bekerülő Vágner Love. A listát rengeteg névvel lehetne még folytatni, nem beszélve a neves külföldi edzőkről, mint például Oleg Blohinról, vagy a dél-koreai válogatott kispadját a Zenit vezetőedzői posztjával felcserélő holland Dick Advocaat-ról.
 

A fejlődés dacára sokan mégis úgy látják, hogy az orosz klubfutball lehetőségei határára érkezett, hiszen hiába a dúsgazdag tulajok, hiába jó pár csapatnál a húszezret is meghaladó átlagos nézőszám, az orosz pénztárcához igazított jegyárak miatt a klubok valószínűleg soha sem érhetnek el az angol Premier League-hez vagy az olasz Serie A-hoz hasonló bevételeket. Amennyiben továbbra is folytatódik az a tudatos munka, hogy nemcsak nemzetközi szintű játékosokat és edzőket visznek Oroszországba, hanem továbbra is eszméletlen pénzeket ölnek bele a fiatalok képzésébe, akkor hamar válogatott szinten is Európa elitjéhez tartozhatnak majd. A mostani válogatottal sincs gond, hiszen Ausztriában és Svájcban bebizonyították, hogy megállják a helyüket nemzetközi porondon is, ám a jövő talán még biztatóbb. 2006-ban az orosz U17-es válogatott megnyerte a kontinens viadalt, majd 2007-ben az U19-esek is kijutottak a legjobb nyolc közé, ám idő előtt távozniuk kellett. A 2006-os diadalban részt vett csapatnak az egyik legnagyobb erőségei az akkor még Krilja Szovetovban játszó fiatalok voltak, akiket hamar szerződtetett a Szpartak és a CSZKA Moszkva. A tavalyi szezonban például csak több győzelmének és gólarányának köszönhetően bennmaradó csapatnak fantasztikus akadémiája van, melyet sokan az Ajaxéhoz hasonlítanak. A komplexumot egy fiatal üzletember, Juri Konoplev építette, ám az igaz sikerek csak halála után, 2006-ban következtek, miután Roman Abramovics megvette az akadémiát. Ám nemcsak a Szovetov, hanem elég sok első osztályú csapat is rendelkezik akadémiával, így az orosz labdarúgásra fényes jövő várhat.
 

 

Hogy ehhez nekünk, magyaroknak mi közünk van? Kevesen tudnak róla, hiszen a magyar sportmédia elég kevés alkalommal ír az orosz futballról, ám játszik egy magyar játékos a Premier League-ben. Gaál Miklós, aki korábban negyvenhét alkalommal lépett pályára a magyar NB I-ben a Haladás, a Pécs, az Újpest és a Zalaegerszeg színeiben, előző külföldi csapataiban (Maritimo, Hajduk Split) nem alkotott igazán maradandót, így neve teljesen kikerült a köztudatból. Most úgy tűnik, végre jó helyre került és egy erős középcsapatban, az Amkar Permben végre összejön neki a játék, így kiszoríthatatlan és folyamatosan kezd - idén eddig mind a 11 fordulóban játszott. Így fölmerülhetne a neve a válogatott környékén, hiszen posztja, a védekező középpályás hiánycikk a magyar labdarúgásban, ráadásul Gaál rendszeres játéklehetőséget kap egy olyan csapatban, amely semmivel sem lehet gyengébb például egy francia, német vagy holland középcsapatnál.

Erwin Koemannak üzenjük: Gaál Miklóst a válogatottba!

6 komment

Címkék: külföldi foci környező országok

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr88562590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.10. 19:15:45

Gaál Miki valóban megérne egy próbát, mert a posztján (ami a balbekk) csak félnótások vagy rutintalan ifisták szerepelnek.

miki78 2008.07.10. 21:11:38

Gaál Mikit én is támogatom! Legalább az edzőtáborba elhívhatná, hogy megnézze mit tud.

Amúgy szerintem az orosz klubfoci még messze nem ért el a végső határig, sokan még csak a kezdetekről beszélnek! Ja, és nem olyan szegények az orosz emberek, mint az nyugaton és nálunk is gondolják... Ha jól emlékszem tavaly ősszel 250-300 rubel (x7 Ft) volt a kapu mögé egy jegy a Macedónia elleni EB selejtezőn és a CSZKA-Fenerbache BL meccsen is. Szerintem nálunk drágábbak..

horvathzsolt 2008.07.11. 11:44:30

Az azért durván olcsó (250-300 rubel) egy EB meccsre vagy BL-re!
Ahhoz képest, hogy milyen szinten tolják ez tényleg nagyon olcsó.

Ja bocsi, régebben a srác még védőkp. volt és onnan vettem, nem tudtam, hogy közben hátrébb tolódott.

miki78 2008.07.12. 17:58:48

Amkar Perm - Lucs Vlagyivosztok 2-0
Gaál Miklós ezt is végigjátszotta! A csapata pedig továbbra is szárnyal a bajnokságban!

Amúgy, igen úgy tűnik, hogy most védőt játszik, de gondolom tud középpályán is alkotni, ha kellene...

miki78 2008.07.12. 18:04:04

Most látom az AMKAR PERM honlapján, hogy a kijelzőt a stadionban 1989-ben egy magyar cég, az ELEKTROIMPEX készítette :)

miki78 2008.07.15. 10:36:04

Azért az nem gyenge, hogy a Perm kapta eddig a legkevesebb gólt!!!! 6 gól 12 meccs alatt, jó a védelem, igaz a kapus is a válogatott kispadján van..

2. helyen állnak továbbra is!
süti beállítások módosítása