HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Egy mindenki ellen, mindenki egy ellen

2008.08.08. 10:22 :: horvathzsolt

Sok szempontból kiszámíthatatlan bajnokság a francia Ligue I. A bajnokság élmezőnye gyakorlatilag évről-évre cserélődik, ráadásul korábban dobogóesélyes klubok, így két éve a Nantes, míg tavaly a Lens még ki is hullott az elsőosztályból. Az állandóságot a Lyon évek óta tartó sikersorozata képviseli, a címvédő azonban nem dőlhet hátra, hiszen tavaly már komolyabban megszorongatták az ellenfelek. Juninhóék riválisai abban bíznak, hogy minden sorozat egyszer megszakad, bár a holtszezonban a lyoni klubvezetés mélyen a zsebébe nyúlt annak érdekében, hogy a csapat akár az európai porondon is komoly eredményt érjen el.


Az elmúlt idényben látszólag simán nyerte meg a Ligue I-t az OL, és ezzel bezsebelték zsinórban a hetedik bajnoki címüket. Ám a látszat, mint annyiszor, most is csal. Jean-Michael Aulas elnöknek rá kellett jönnie, hogy drasztikusan meg kell erősítenie a csapatát, ha továbbra is bajnokcsapatot szeretne látni a Stade Gerland stadionban. A címvédés mellett idén is cél a lyoni gárdánál a sikeres nemzetközi szereplés, amelynek hiánya tavaly Alain Perrin vezetőedző állásába került. Talán a csapat nyögvenyelős játéka is közrejátszott a korábbi Sochaux edzőjének távozásában, hiszen a bajnokságban hosszú idő után az utolsó fordulókig nyitott volt a csata az elsőségért, emellett a Bajnokok Ligája-szereplés is csak amiatt maradt emlékezetes a szurkolók számára, hogy parádés játékkal sikerült a csoportkör utolsó fordulójában kiharcolni a továbbjutást a Rangers ellen, ám sem a Barcelonát, sem pedig a Manchestert még megszorítaniuk sem sikerült.
A megüresedett edzői posztra a Lille korábbi csodaedzőjét, Claude Puelt nevezte ki a klubvezetés. Puelt, aki Lyonban újra együtt dolgozhat Mathieu Bodmerrel és Kader Keitával, a francia bajnokság álomtizenegyét hozta össze Lyonba. Szerződtette Lilleből többek között korábbi játékosát, a kameruni szűrőt Jean Makount, aki Toulalan-nal és Juninhoval kiegészülve bombaerős középső középpályát alkothat majd. A középpályára érkezett még két támadó szellemű középpályás: a brazil Ederson a Niceből, míg a bosnyák-luxemburgi Miralem Pjanic a Metzből. Utóbbiról érdemes megemlíteni, hogy mindössze 18 éves, ráadásul korosztálya egyik legjobbja. Nem csoda, hogy olyan csapatok hívták, mint az Arsenal, Barcelona vagy a Real Madrid, ám mégsem tudott ellenállni a Lyon hívó szavának. Ő lehet kétségtelenül a legnagyobb fogása hosszú távon a hétszeres bajnoknak. Ám ezzel még nem ért véget a bevásárlás: a Rennesből sikerül megszerezni a  negyvenkilencszeres ghánai középső védőt, John Mensah-t, aki ha képes megismételni az előző idényben mutatott játékát, nagyon nehéz lesz feltörni a lyoniak védelmét. Emellett érkezett még Frédéric Piquionne is, ám neki nehéz lesz bekerülnie a kezdő tizenegybe, hiszen olyan kiválóságokkal kell megküzdenie, mint Benzema vagy Fred. Az Atletico Madridba távozó ikon, Gregory Coupet helyére pedig az óriási tehetségnek beharangozott Hugo Llorist szerezte meg a klub. Coupet mellett Hatem Ben Arfa, Patrick Müller, Sébastien Squillaci és Loic Remy hiányát érezheti meg a gárda, amelynek nehéz dolga lehet a bajnoki cím megvédésében, hiszen üldözőik sem tétlenkedtek a nyári átigazolási szezon alatt.
 

 

Az elsőségre talán az Olympique Lyon mellett a Bordeaux és a Marseille pályázhat még nagyobb eséllyel. A tavalyi ezüstérmes Girondins Bordeaux elsősorban a nyári hónapok alatt arra koncentrált, hogy együtt tartsa a tavalyi csapatát, így csak pár játékos érkezett a klubhoz. Laurent Blanc megszerezte a Milan tehetséges irányítóját, Yoann Gourcuff-ot, aki az olasz gárdánál csak epizódszerepet kapott, ám a kék-fehéreknél valószínűleg kulcsemberként számítanak majd rá. Gourcuff mellett a Caen korábbi kiválóságával, Yoan Gouffrannal is erősödött Cavenaghiék támadójátéka. A védelembe pedig nagy fogásnak tűnik az Európába egy rövid argentin kitérő után visszatérő Diego Placente. Öröm lehet a Bordeaux szurkolóinak még, hogy Alejandro Alonson kívül nem igazán távozott meghatározó játékos az együttesből. Ez garancia arra, hogy a tavalyinál rosszabb helyen nem végezhetnek, de láttunk már számtalan ellenpéldát az ilyen kijelentésre a francia bajnokságban. Ulrich Ramé-ék mellett az Olympique Marseille lehet még az OL legnagyobb vetélytársa. Náluk ellentétben a Bordeaux-val sokkal nagyobb nyüzsgés volt eddig a holtszezonban. A csapat háza táján a legnagyobb veszteséget kétségtelenül Samir Nasri távozása jelenti, aki 16 millió euró fejében az Arsenalhoz távozott, a kreatív támadó középpályás hiányát nagy valószínűséggel meg fogja érezni a Stade Velodrome közönsége. Pótlására a vezetőség megszerezte a Lyon tehetséges támadóját, Hatem Ben Arfát, akit több kontinentális nagycsapatot utasított vissza a Marseille kedvéért. Ő eddig főként csereként szállt be a Lyonba, ám új állomáshelyén Dijbril Cissével nagyszerű párost alkothat. Távozott a kiváló kapus, Cedric Carrosso is a kikötővárosiaktól, ám helyére sikerült megszerezni a fiatal Steve Mandandát a Le Havre-tól. Emellett érkezett még a védelembe a kiesett Lenstől Hilton, de új igazolás a Nice gólvágója, Bakari Koné is. Marseilleben így ismét ütőképes keretet hozott össze a klubvezetés, ám nem engedhetnek meg maguknak még egy olyan beragadást az elején, mint tavaly.

A többiek? Ahogy fent említettem, a francia bajnokság kiszámíthatatlansága miatt néhány jól erősítő csapat bízhat abban, hogy odaér a dobogó környékére. Aktív volt az utóbbi években rendre gyengébben teljesítő PSG is, hiszen olyan kiválóságokat sikerült megszerezniük, mint Ludovic Giuly, Claude Makelele, Stephane Sessegnon vagy Fabrice Pancrate. A két éve még BL selejtezőben szereplő, tavaly pedig majdnem kieső Toulouse is igyekezett megerősíteni a keretét az utóbbi hetekben: Daniel Braaten, Cedric Carrosso, Etiene Didot, Mauro Cetto és Sören Larsen neve bizakodást kelthet a lila-fehér csapat szimpatizánsai körében. A Rennes az egyik legtöbbet, 15 millió eurót költött eddig a nyári igazolások során, így érkezett Asamoah Gyan, Nicolas Douchez, Lucien Aubey és Kader Mangane is. Mellettük érdemes még megemlíteni a Monacot is, akik Alejandro Alonso és Freddy Adu szerződtetése mellett tervezik még Nadir Belhadj, Marko Babics és a nápolyi bekk Maurizio Domizzi szerződtetését is. Nagy igazolásnak számít még Franciaországban Guirane N'Daw Nantesba költözése, de Steve Savidan is klubot váltott csakúgy, mint Anthony Le Tallec, előbbi a Caenbe, utóbbi Le Mansban folytatja karrierjét. Emellett a Saint Etienne-nek sikerült megszereznie Sylvian Monsoreau-t, a Lillenek pedig a tehetséges középpályást, Rio Mavubát is. Eddig igencsak pezsgő volt az átigazolási piac a galloknál, de hol van még a vége... Ezért is roppant izgalmasnak ígérkezhet a 2008/09. évi francia bajnokság.

2 komment

Címkék: franciaország külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr73606416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daneee 2008.08.08. 18:16:58

Lyon fogja megnyerni..: sorozatban nyolcadszor :)))

Amúgy fasza cikkeket írsz, így tovább :)

horvathzsolt 2008.08.09. 17:51:50

A szuperkuka döntőben már bizonyította a Bordeaux, hogy idén is nagyon kemény ellenfél lesz. Viszont tény, ha összeérik a csapat akkor nagyon nehéz lesz megszorítani a Lyont bárkinek is.

Köszi szépen. :)
süti beállítások módosítása