HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Kis pénz, kis foci

2008.07.19. 17:35 :: horvathzsolt

Már csak egy hét, és kezdődik a 2008/09-es magyar futballbajnokság, így a szurkolókat a hosszú nyári szünet után ismét a honi labdarúgás köti majd le. Ebből az alkalomból három részben mutatom be, hogy mi történt az élvonalbeli klubokkal a holtszezon folyamán, illetve milyen esélyekkel vágnak neki a Soproni Ligának. Írásom első részében a mezőny hátsó felével foglalkozom.

Paks
Az elmúlt szezon második felében erején felül teljesítettek az atomvárosiak, ám így is csak a 11. helyen végeztek, ezért idén sem várok előrelépést tőlük. A nyári szünetben nem történtek nagyobb változások Pakson, a csapat összetétele nem változott lényegesen, így egy héttel a bajnokság kezdete előtt már kialakult a végleges keret. A szünetben Pandur Péter és Sipeki István érkezett a zöld-fehérekhez, szerződtetésük célja valószínűleg a keret felfrissítése lehetett, hiszen nem jelentenek a csapat számára nagyobb erősítést. Gellei Imre vezetőedző meggondolatlan igazolások helyett a csapategységet tartja elsődlegesnek, így az állandóság jegyében a következő idényben is megtaláljuk a kezdőcsapatban Éger Lászlót, Tököli Attilát vagy Kristont. Nagy erősítést jelent még a gárdának az, hogy sikerült megtartani Heffler Tibort és Csehi Tamást, akik után elég sokáig élénken érdeklődött a Debrecen, illetve Márkust akit a Fradi csábított, ám a csatár végül is a maradást választotta. A csapatból mindössze ketten távoztak: Belényesi Nyíregyházán, Balaskó pedig Rákospalotán folytatja a karrierjét.

Védelem (6)- A rutinos védelem lehet, hogy már egy kicsit megkopott, de még mindig megállja a helyét a bajnokságban. Véleményem szerint a hátsó mezőny legjobb védelmével rendelkezik Gellei Imre.
Középpálya (6)- Nevek alapján itt is rendkívül jól áll a Paks, ráadásul Sipeki révén használható irányító középpályást szerzett a klub. Zováth hosszú sérülése, valamint a kispad rövidsége miatt azonban a későbbiekben főhet a feje a paksiaknak
Csatársor (6)- Ha Tököli Attila tavaszi formáját hozza, valamint a játékkal foglalkozik, minden ellenfél számára életveszélyes lehet. Nagy kérdés, hogy Márkus Tibor, illetve Kiss Tamás mennyire tudja a játékban segíteni, illetve adott esetben pótolni az egykori gólkirályt.

Várható kezdőcsapat:
Kovács A. - Kriston, Salamon, Éger, Csehi - Heffler, Zováth (Horváth S), Sipeki, Báló - Márkus, Tököli

Várható helyezés: A paksi keret rendkívül képzett játékosokból áll, akik azonban már túl vannak pályafutásuk csúcsán. Így jobb esetben a középmezőnyben is végezhet a PSE, de ha az idősebb kulcsemberek rossz formát kapnak el, a csapat könnyen bajba is kerülhet. (8-15. hely)

Kaposvár
Első látásra meglepő, hogy az utóbbi két év meglepetéscsapatát a mezőny hátsó felébe soroltam be. A holtszezon alapján viszont úgy tűnik, hogy a somogyi gárda igen rosszul jött ki az átigazolásokból. A legnagyobb erősítésnek Prukner László vezetőedző maradása számít, hiszen a lassan már sikergyárosnak számító tornatanárt több, jóval erősebb csapat is hívta, ám ő mégis szerződést hosszabbított. A kulcsjátékosok megtartása terén viszont már nem voltak már ekkora sikerei a Rákóczinak: távozott többek között Pintér Attila Győrbe, Maróti Béla a Honvédba, de két brazil légiósát, André Alvest és Leandro da Silvát sem tudta megtartani a csapat, akik Oroszországba távoztak, emellett távozott még a cserekapus Milinte is Siófokra. A kaposvári szurkolók ezen kívül azon is idegeskedhetnek, hogy a több klub által is csábított Oláh Lóránt és Petrók még nem döntött, mennek-e vagy maradnak, bár ők jelen állás szerint még a Rákóczi futballistái.
A kulcsemberek távozása megviselheti a csapatot, hiszen a nevek alapján nem sikerült pótolni a távozókat. Érkezett három játékos Szolnokról (Bogdán Gábor, Pintér László, Farkas Krisztián), ám az eddigi felkészülési meccsek alapján úgy tűnik, egyikük sem lesz biztosan kezdő. Új fiú a csapatban még a kameruni Samuel Ato is, aki már tavasszal járt Kaposváron, ám csak most kapott szerződést. Az eddigi edzőmeccseken kezdőként számítottak rá a zöld-fehér együttesnél.
A Kaposvár még tesztel játékosokat, ám közülük talán csak a romániai magyar Csoma Alpár vagy Carlos Alberto jelentene valódi erősítést a klub számára.

Védelem (6)- A csapat legerősebb és legbiztosabb része a hátsó szekció. Kovács Zoltán személyében továbbra is jó kapusa van a csapatnak, de a Ribi-Graszl-Zahorecz védősor sem rossz erre a szintre. Nagy erősítés lenne még, ha Petrók Viktort sikerülne a vezetőknek maradásra bírniuk.
Középpálya (5)- Távozott a középpályáról a tavalyi idény talán két legkreatívabb játékosa, Maróti és Leandro is, így nagy kérdés, mire lesz képes a csapat a pálya középső részén.
Csatársor (5)-Alves távozásával mindenképpen gyengül a csatársor, emellett nagy segítséget jelentene a gárdának, ha még maradna Oláh. Emellett Nikolic és Farkas révén két, elsőosztályú rutinnal nem rendelkező támadója van még a Rákóczinak.

Várható kezdőcsapat:
Kovács Z. - Ribi, Graszl K. (Petrók), Zahorecz – Kovácsevics, Grúz, Ato, Obric, Szakály D. - Oláh (Farkas K.), Nikolic.

Várható helyezés: Az átigazolási időszakban gyengült a Rákóczi, így a papírforma szerint meg kell küzdeniük majd akár a bennmaradásért is. Ugyanakkor Prukner edző a semmiből is tud csapatot formálni, amit bizonyíthat a szombathelyi Király-kupa megnyerése is. (8-15. hely)

Kecskemét
A tavalyi Fradi-verés után országos ismeretségre tett szert a lila-fehér csapat, amely magabiztosan várhatja története első NB I-es szezonját. Van is ok az önbizalomra, hiszen a tavalyi sikercsapatból mindössze Debreczeni és Széki távozott, viszont nagy kérdés, hogy az újonnan hozott délszláv légiósok (Romeo Mitrovic, Goran Grkinic, Vladan Cukic, Aleksandar Alinpijevic, Pavle Velimirovic) vajon mire lesznek képesek. Emellett érkezett még a tavalyi másodosztály gólkirálya Rusvay Gergely Vácról, illetve a Vecsés egyik alapembere, Menyhárt Attila is, akit a Fradi elől sikerült megszereznie a Bács-Kiskun megyei egyesületnek. A szurkolók bízhatnak Tomislav Sivic edző szakértelmében is, hiszen szinte az ismeretlenségből faragott bajnokcsapatot Kecskeméten, idén azonban sokkal nehezebb dolga lesz a szerb trénernek, hiszen az első ligában teljesen más ellenfelek és körítés várnak a lilákra.

Védelem (5)- Schindler személyében egy nagyon rutinos védője van Tomislav Sivicnek, azonban a hátsó alakzat többi tagjának fel kell nőniük hozzá, hogy a kecskeméti védelem ütőképesnek legyen mondható.
Középpálya (5)- Némedire kulcsszerep vár a pálya középső részén, a többiek viszont még nem bizonyítottak nb1-es szinten, így nagy kérdés, hogy milyen teljesítményre lesznek majd képesek.
Csatársor (5)- Nevek alapján nem áll rosszul a KTE, hiszen Rusvay személyében egy rendkívül gólerős csatára van a csapatnak. Montvai eddig számos elsőosztályú csapatban leszerepelt már, az ő jó teljesítményére azonban szüksége lesz a csapatnak a bennmaradásért vívott küzdelemben.

Várható kezdőcsapat:
Mitrovic - Schindler, Lovric, Grkinic, Kószó – Némedi (Menyhárt), Cukic, Savic, Koncz Zs. (Lungu) – Rusvay (Yannick), Montvai

Várható helyezés: Az első és a másodosztály közötti ugrás a Kecskemétnek is okozhat gondokat, ráadásul az új fiúkról még nem igazán lehet tudni semmit. Ha jó igazolásnak bizonyulnak, akkor a csapat üde színfoltja lehet majd a bajnokságnak. (11-15. hely)

Rákospalota
A tavaszi soproni kitérő után visszatér a csapat a Budai II.-stadionba, hiszen villanyvilágítást kapott a REAC otthona. A nyáron történtek közül talán ez tölti el a szurkolókat a legnagyobb örömmel, ám igazolások terén is igyekezett a klubvezetés. Érkezett Lisztes Krisztián a Ferencvárosból, aki kreativitásával nagy hasznára lehet a klubnak, nagy kérdés, hogyan bírja majd erővel. A középpálya Balaskó személyében egy rutinos támadó középpályással erősödött még, de a csapat szerződtette a fiatal Jeremiás Gergőt is Debrecenből. Nagy veszteségnek számít, hogy a palotaiak három kulcsembere is távozott: Somorjai Tamás visszatért Angyalföldre, Varga Zoltán Debrecenbe, míg Pusztai Olivér Ausztriába szerződött. Aczél Zoltán vezetőedző emellett elől is tapasztalhat hiányosságokat, ennek ékes bizonyítéka, hogy nagy valószínűséggel szerződést kaphat a próbajátékon szereplő Disztl Dávid is.

Védelem (4)- A csapat talán legbizonytalanabb pontja, amely az előző idényben számtalanszor kapitulált, ebből az alakzatból talán a biztos kezű Szántait, valamint a cserekapust, a tehetséges Esterházyt lehet kiemelni. Pusztai távozásával ráadásul tovább gyengült a védősor.
Középpálya (6)- Jól csengő, rutinos nevek alkotják a REAC középpályáját, akik kreativitásukkal megkönnyíthetik a támadók munkáját.
Csatársor (5)- Varga Zoltán távozásával elől sem erősödött a keret, hiszen egyedül Torma számít a bajnokságban gólerősnek, ám egyedül ő sem tud csodát tenni. Ezen talán Disztl esetleges érkezése sem biztos, hogy változtat.

Várható kezdőcsapat:
Szántai (Esterházy) – Sallai, Kapcsos, Cseri, Horváth G. - Kőhalmi (Zana), Lisztes, Erős, Dancs (Balaskó) - Torma, Nyerges (Disztl D.?)

Várható helyezés: Amióta a palotaiak az élvonalban szerepelnek, rendre a kiesés elkerüléséért küzdöttek, eddig sikerrel. A szurkolók most is örülnének, ha a gárda meghosszabbítaná elsőosztályú tagságát, azonban ha a kulcsjátékosok nem kapják el a fonalat, a REAC nagy bajba kerülhet. (12-16. hely)

Diósgyőr
Az NB I legnagyobb létszámú szurkolótábora, a diósgyőri közönség igazán megérdemelne egy ütőképes csapatot, sajnos a nyáron történtek nem ebbe az irányba mutatnak. A csapatot szinte teljesen kicserélte Vágó Attila vezetőedző, ám kérdéses, hogy az új érkezők, akik többségéről még a legfanatikusabb diósgyőriek sem tudnak semmit, hogyan állják meg majd a helyüket. Kecskeméthez hasonlóan Diósgyőrbe is érkezett egy kisebb szerb különítmény (Srdjan Stanic, Boris Milicic, Dusko Vranesevic, Drasko Vojinovic), akik közül utóbbi a győri Integrál-DAC csapatában töltötte az elmúlt idényt, a következőben viszont legfeljebb a Ligakupában, valamint az NB III-ban induló csapatnak lesz segítségére, hiszen a klub kapusposztra szerződtette a Ferencváros fiatal kapusát, Somodi Bencét, aki pótolhatja majd a valószínűleg külföldre távozó Kötelest. A klubnál a legnagyobb fogásnak Tóth Mihály számít, aki rutinjával pótolhatja majd az Újpesthez távozó Simon Attilát. Az érkezők közül érdemes még megemlíteni a korábban Debrecenben is megfordult Jimmy Jones Tchanát, valamint a Pápától kölcsönvett francia Euloge Ahodikpét, de véleményem szerint utóbbiak sokat fognak kispadozni az új idényben. Emellett rendkívül sokan távoztak Miskolcról, amit elsősorban a védelem érezhet meg, hiszen klubot váltott Hegedűs, Virágh és Mogyorósi, Elek pedig szintén távozott. Távozott még a fiatal Nagy Tamás a Vasashoz, valamint visszavonult a klub élő legendája, Vitelki Zoltán is. A nagy mozgás ellenére még itt sem alakult ki a végleges keret, hiszen jó pár próbajátékos meggyőzheti még a szakmai stábot szerződtetésük szükségességéről, közülük elképzelhető, hogy a korábban Vácon futballozó Szabó Viktor is a DVTK játékosa lehet.

Védelem (4)- Szinte teljesen kicserélte a hátsó szekciót Vágó Attila, az állandóságot talán a rutinos Sebők Vilmos képezi. A többiek, közülük a Szolnokból érkező Gohér, pedig egyáltalán nem biztos, hogy megütik az elsőosztály szintjét. Köteles esetleges távozása tovább gyengítheti a piros-fehérek védelmét.
Középpálya (4,5)- A középső középpályások, Pintér és Kamber tavasszal viszonylag jó teljesítményt nyújtottak, nem ők tehettek a DVTK rossz sorozatáról. Szélpálnak és Lipusznak még rengeteg rutint kell szereznie, hogy hasznára váljon a csapatnak, a többiek nem tudni, mennyire válnak a Diósgyőr hasznára.
Csatársor (5)- Az előttünk álló idény talán Tóth Mihály utolsó bizonyítási lehetősége lesz, amit ha megragad az egykor válogatott csatár, számos kellemetlen pillanatot okozhat az ellenfeleknek. Rajta kívül Hommában bízhatnak a diósgyőri szurkolók, hiszen tavasszal jól futballozott.

Várható kezdőcsapat:
Köteles (Somodi)- Lakatos, Sebők V., Milicic, Gohér – Szélpál (Pelecaci), Pintér, Kamber, Stanic (Lipusz) - Tóth M. (Tchana), Homma

Várható helyezés: Noha a felkészülési meccsekből nem mindig érdemes kiindulni, a DVTK nyáron több fájó vereséget is szenvedett, ráadásul a játékosállomány sem néz ki erősebbnek tavalyhoz képest. Így viszont idén is a kiesés elleni csatában lesz érdekelt a csapat. (13-16. hely)

Siófok
A Balaton-partiaknak az elmúlt idényben nagy szerencséjük volt a Sopron kizárásával, valamint a Tatabánya mélyrepülésével, hiszen ellenkező esetben valószínűleg nem úszták volna meg a kiesést. Ráadásul tetézte a gondokat, hogy távozott a klubtól Aldo Dolcetti, utódja az egykori világválogatott klasszis, Détári Lajos lett. A klubvezetés már nem számíthatott az MTK kölcsönjátékosaira sem, mivel a kék-fehérek második csapata ősztől már az NB II-ben vitézkedik. Így saját erőből kellett megoldani az erősítést, felemás eredménnyel... A védelemből távozó Csóka Zsoltot a Diósgyőrből érkező Hegedűs pótolhatja, aki abban bízhat, hogy hosszú évek után ismét Siófokon sikerül magára találnia. Miskolcról érkezett még Mogyorósi József, valamint a korábban Kaposváron védő Milinte Árpád a hátsó alakzatba, ők erősítésnek számítanak, noha borítékolható, hogy továbbra sem a védelem lesz a Siófok legerősebb pontja. A középpályán két régebbi ismerős, a Balaton FC idején remek teljesítményt nyújtó Györök Tamás, valamint a feljutásban elévülhetetlen érdemeket szerző Ladóczki István is a kék-sárgáknál folytatja, de a klubvezetés tovább erősítené ezt a csapatrészt, ezért tárgyalásokat folytatnak a Kispestről eltanácsolt Bárányos Zsolttal, akinek megszerzése bravúrnak számítana. A támadósorból Kozmor távozott, akit Koós Gábor helyettesíthet, aki egy évre jött kölcsönbe a Honvédtól.

Védelem (3,5)- Détári Lajos felfrissítette a védelmet Mogyorósi, Hegedűs és Kerényi személyében, akik azonban az utóbbi években nem éppen remekeltek, így nagy formajavulásra lenne szükségük ahhoz, hogy stabilabb legyen a siófokiak védelme.
Középpálya (5)- A csapat talán legerősebb része a tavasz alapján, igaz nincsenek igazi szélsők a keretben, így a két szélső védőre még nehezebb feladat hárul. Bárányos esetleges szerződtetésével az irányító középpályás poszton akár több ember is az edző rendelkezésére állhat.
Csatársor (4,5)- Magasföldi és Fülöp tavaly a gólok nagy részét magára vállalta, az ők jó teljesítményére idén is nagy szüksége lesz a gárdának. Gajda és Koós viszont eddig nem tűnik túl gólveszélyesnek, ami azért is gond, mert Fülöp az utóbbi időben eléggé sérülékeny.

Várható kezdőcsapat:
Milinte (Hegedűs) - Mogyorósi, Hegedűs, Forgács (Kerényi), László – Lipcsei - Nagy L., Györök, Kanta Sz. - Magasföldi, Fülöp (Koós)

Várható helyezés: Détári Lajos beiktatásakor harcos támadófutballt ígért, azonban nagy kérdés, hogy ezúttal kitölti-e szerződését Siófokon. A maroknyi siófoki tábor azt szeretné, ha edzőjük végre bizonyítana és benntartaná a Balaton-partiakat. (14-16. hely)

1 komment

Címkék: magyar foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr12575831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maradonapoli 2008.08.02. 09:55:11

A legjobb dolog amit tettek Diósgyőrben, hogy a védők nagyrészét elzavarták. Így már alapből erősödtünk. :) Gohér bőven megüti a szintet - az egyik legjobb vételünk sztem. A többivel egyetértek. :) Ja és mint kiderült Kötél marad.
süti beállítások módosítása