HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Az élmezőny nyomában

2008.07.21. 17:31 :: horvathzsolt

A 2008/09-es magyar bajnokság mezőnyét bemutató írásaim második része öt olyan csapattal foglalkozik, akiknek álmai gyaníthatóan szebbek, mint a lehetőségei. A főszereplők között szerepel nemzetközi kupaálmokat dédelgető klub, rendkívül jól erősítő újonc, keretét újjáépítő, valamint a csapat egységében bízó csapat is. Közös bennük, hogy hosszú távon mindegyikük szeretne felzárkózni az élmezőnyhöz, illetve harcolni a BL- vagy az UEFA-kupa selejtezőiben való indulás jogáért. De vajon sikerül-e már idén valamelyiküknek ez a bravúr? Erre próbálok választ keresni.

Fehérvár
A tavalyi fantasztikus tavasz után szeretné a csapat átmenteni a formáját idén az egész szezonra, amely szerencsével akár nemzetközi kupaindulást is eredményezhetne. Erre minden esély megvan, hiszen az elmúlt idényben már jól muzsikáló csapat még együtt van és noha a tervezett igazolások nem sikerültek, számos új játékos érkezett. Nagy kérdés azonban, hogy az újonnan szerződtetett délszláv légiósok (Goran Vujovic, Nenad Filipovic, Milan Pavlicic, Ilija Radovic) mit tudnak, és mennyire tudják majd a csapat játékát segíteni. Fontos mozzanatnak számít még a csapat háza táján az is, hogy a fehérvári klubvezetés megegyezett a felcsúti Puskás Ferenc Akadémiával,így onnét több fiatal játékos is a Vidi első keretével készülhet az új évre. Emellett érezett még a tavalyi Szolnok egyik alapembere, Ulvicki Mihály, valamint a Kazincbarcika két fiatal játékosa, Elek Ákos és Nagy Tamás is. Habár a csapat csak harmadik lett a szombathelyi Király-kupán, a szurkolók bizakodnak, noha a keret még nem végleges. A gárda középső védője, Horváth Gábor ugyanis a Fulhamnél járt próbajátékon, ahol hatvan percet játszott a Southend elleni felkészülési meccsen, így akár már ezen a héten is megegyezhetnek a felek a játékos távozásáról. Pletykák szerint távozhat még a csapattól Farkas Balázs, Nagy Dániel, vagy Polonkai Attila is, akik nélkül nehéz percekre számíthat a Vidi az új bajnokságban.

Védelem (6,5)- Nem csak nevek alapján tűnik erősnek a piros-kékek védelme, hiszen a Fehér-Koller-Horváth-Mohl négyes a pályán is masszívnak tűnik, mögöttük pedig Sebők Zsolt parádés teljesítményre képes a kapuban. Nagy kérdés, hogy Horváth távozása esetén Andic vagy Radovic hogyan tudná pótolni a fiatal védőt.
Középpálya (7,5)- A Fehérvár legerősebb része. Sifter és Farkas személyében két jó védekező középpályása van Disztl László vezetőedzőnek, ám a támadó középpályásokra sem lehet panasz, hiszen a Simek-Dvéri-Nagy hármas már tavaly is sokszor eredményesen segítette a támadásokat.
Csatársor (7)- Sitku Illés a magyar mezőny egyik legjobb támadója, így valószínűleg nem lesz baj majd a gólszerzéssel. Kétséges azonban, hogy a cserepadon ülő csatárok hogyan tudják majd pótolni Sitkut egy esetleges sérülés, vagy eltiltás esetén.

Várható kezdőcsapat:
Sebők Zs. - Fehér Zs, Koller, Horváth G. (Radovic), Mohl - Farkas B., Sifter (Polonkai) - Simek, Dvéri, Nagy D. (Dajic) - Sitku (Vujovic)

Várható helyezés: Ha a fejér megyei gárdának sikerül hoznia a tavaszi formáját akár a dobogóra is lehet esélye. Noha rendeződtek az anyagiak, azonban a Gál László-ügy negatív hatással lehet a csapat teljesítményére. Akkor is nehéz helyzetbe kerülhet a Vidi, ha néhány kulcsjátékos távozik. (3-8. hely)

Haladás
Az újonc gárda lehet az idei év meglepetése, hiszen talán legjobban a zöld-fehér gárda erősített a mezőnyből, ráadásul a másodosztály nyugati csoportját magabiztosan nyerő keret sem volt gyenge. Sikerült szerződtetni többek között a válogatott csatárt, a több klub által megkörnyékezett Kenesei Krisztiánt, a szintén címeres mezben szerepelt Molnár Balázst, Oross Mártont, de érkezetek mellettük még fiatalok is: két U19-es válogatott, Iszlai Bence és Simon Attila, vagy a tavalyi Siófok egyik húzóembere, Bonifert Péter. A csapatból távozott ugyan Nagy Gábor Hungária körútra, illetve Sipos Gábor Zalaegerszegre, de hiányuk várhatóan nem okoz majd álmatlan éjszakákat Csertői Aurél vezetőedző számára. A nagyszámú közönséget tehát nemcsak az Arsenal elleni barátságos meccs, vagy a tehetséges szombathelyi fiatalok tölthetik el optimizmussal, hanem az is, hogy hosszú idő után egy olyan csapat körvonalazódik Szombathelyen, amely meghatározó szerepet tölthet be a magyar labdarúgásban a következő évek során.

Védelem (6)- Talán itt van a legkevesebb ismert név, de ha a Kuttor Attila által vezetett védelem tudja hozni azt a teljesítményt, amit az NB II-ben nyújtottak, nagy gondja nem lehet Csertői Aurél csapatának.
Középpálya (7)- Molnár Balázs érkezésével tovább szilárdulhat a szombathelyiek játéka a pálya közepén. Ám a szélsőjátékon sem kell izgulnia a szurkolóknak, hiszen Vörös és Tóth Norbert személye garancia a veszélyes támadásokra.
Csatársor (7,5)- Andorka az utóbbi két évben elképesztő százalékban használta ki helyzeteit, ám néha probléma volt, hogy egyedül kevésnek bizonyult egy teljes védelem legyűrésére, de most kapott egy éktársat Kenesei Krisztián személyében, így az ellenfelek védői valószínűleg nem kerülnek majd irigylésre méltó helyzetbe.

Várható kezdőcsapat:
Rózsa - Schimmer (Csontos), Kuttor, Guzmics (Balassa), Tóth P. - Vörös, Molnár B., Rajos (Iszlai), Tóth N. - Andorka (Oross), Kenesei

Várható helyezés: Újonc létére a Haladás nagyon erős kerettel rendelkezik és emellett az eredmények is jönnek a csapatnak az utóbbi időben, így kezd beérni a szakmai munka Szombathelyen. A csapat lehet az idei évnek a nagy meglepetése, így akár ha rövid időre is, de beleszólhat az élmezőny harcába. Véleményem szerint a gárda masszív középcsapat lehet, kiesési gondok nélkül. (4-8. hely)

Zalaegerszeg
A tavalyi kissé csalódást keltő év után nem volt meglepő, hogy a nyarat edzőváltással kezdték Zalaegerszegen. Slavko Petrovic helyett a Honvéd korábbi trénere, Supka Attila vette át a szakmai munka irányítását és vele együtt egy teljesen új stáb is érkezett a kék-fehérekhez. A klubvezetés a játékosok igazolásában sem szerénykedett, hiszen sok új arc tűnik fel mostanában a Zete öltözőjében. A teljesen kicserélődött kerethez eddig csatlakozott a Ciprusról visszatérő Szamosi Tamás, az Orosháza tehetséges középpályása, Petneházi Márk, a rivális Haladástól érkező Sipos Gábor, valamint szép számmal érkeztek külföldi játékosok is. A Nápoly elleni felkészülési meccsen kifejezetten jól játszott a szlovák Marian Sluka és a szerb Milutin Trnavac, akik egyértelműen erősítést jelenthetnek az elkövetkező szezonban. Megvan az oka a sok érkezőnek, hiszen számos korábbi alapember távozott a klubtól, így Lovre Vulin Csehországba, Molnár Balázs a Haladásba szeződött, de nem a Zete futballistája már Polgár Péter és Imad Zatara sem. Emellett számos kérője akad Milan Davidovnak, a gólkirály Waltner Róbertnek, valamint a középső védő Matej Miljatovicnak is, így nem csoda, hogy számos próbajátékost tesztel még a csapat, akik közül a Svájcból érkező Lukas Dosek lehet a legnagyobb fogás.

Védelem (6,5)- Már eddig is rutinos emberek alkották a zalaiak védelmét, ráadásul Szamosi érkezésével, valamint Dosek várható szerződtetésével tavalyhoz képest erősödhet a hátsó szekció.
Középpálya (7)- Davidov valószínű távozása nem tesz jót a csapatnak, ám Sluka, Petneházi és Trnavac játéka a felkészülési meccseken biztató volt, így idén is lesznek kreatív játékosai a ZTE-nek.
Csatársor (6,5)- Egy gólkirály mindig sok galibát okozhat az ellenfél védelmének, a kék-fehérek szurkolói viszont azon imádkozhatnak, hogy Waltner Róbert maradjon, hiszen a csapat többi támadója nagyon messze van tőle.

Várható kezdőcsapat:
Vlaszák - Kocsárdi (Dosek?), Miljatovic (Kovács G.), Botis, Szamosi - Tóth Z., Sluka, Máté P. (Petneházi), Trnavac (Koplárovics) - Waltner (Délczeg), Meye.

Várható helyezés: Supka Attilának nagy türelemre lesz szüksége a szurkolóktól és a vezetőktől, amíg a csapata összeérik, ám ha beérik a munkája, talán visszatérhetnek a sikerek Zalaegerszegre. (4-10. hely)

Vasas
Látszólag eseménytelenül telt a nyári szünet a Fáy utcában, a piros-kékek törzsszurkolói leginkább annak örülhettek, hogy a klubvezetés műanyag székeket helyezett el a főtribünön. No meg sikerült pótolni a távozókat, hiszen a tavalyi szezonban alapembernek számított a szomszéd Újpesthez távozó Kincses Péter, valamint Pandur Péter, aki Paksra írt alá. Pótlásukra érkezett két szerb játékos, a védő Ognjen Paripovic és a csatár Sasa Dobric, ám mégsem ők a legnagyobb erősítései a Vasasnak. Gyánó Szabolcs ugyanis visszatért Portugáliából Angyalföldre, így talán a csatárok valamennyivel gólerősebbek lehetnek az előző szezonban mutatottnál. Mészöly Géza vezetőedző  rendelkezésére áll még a Rákospalotáról visszatért Somorjai Tamás is, akivel a középpályán nyílik több variációs lehetőség. A játékosállomány valószínűleg már nem változik a bajnoki rajtig, a pletykák szerint még Homonyik Gábriel érkezhet az MTK-tól, így a szakvezetésnek egy összeszokott csapat van a keze alatt, így bizakodhatnak a szurkolók egy sikeres bajnoki rajtban.

Védelem (6)- A védelem tengelyében két képzett, ám már nem szélvész gyors játékossal rendelkezik a Vasas, így lesznek nehéz pillanatai a hátsó alakzatnak. Balog Zsolt és Piller József gyakran a támadásokban is besegít, erősítve az angyalföldiek szélsőjátékát.
Középpálya (7,5)- Kreatív játékosok állnak ezen a poszton Mészöly Géza rendelkezésére, akik közül Lázok János vagy Németh Norbert magyar szinten klasszis teljesítményt is képesek nyújtani. Emellett a szűrő középpályás Pavicevic játéka is rendre megbízható volt eddig.
Csatársor (6)- Gyánó nagy segítséget nyújthat a Vasasnak, hiszen az elmúlt szezonban hiányzott a csapatból egy gólerős támadó. Sowunmi már nem a régi, Divic erőnlétileg láthatóan gyenge erre a szintre, így meglepetés lenne, ha a Portugáliából hazatért csatár nyomába érnének.

Várható kezdőcsapat:
Németh G. - Balog Zs., Unierzyski, Tóth A. (Paripovic), Piller - Lázok, Pavicevic, Somorjai (Tandari), Németh N. - Sowunmi (Divic), Gyánó.

Várható helyezés: Angyalföldön a csapat mögött stabil a háttér, a játékosállomány is elfogadható, elvileg minden adott a remek szereplésre. Eddig azonban nem történt meg a szurkolók által várt áttörés, valószínűleg idén sem fog, így a Vasas megmarad középcsapatnak. (6-12. hely)

Nyíregyháza
Az elmúlt idényben újonc létére nagyszerűen helyt állt az élvonalban a Szpari. Révész Attila csapatát elsősorban a védőjáték jellemezte, így nem meglepő, hogy a szakmai stáb elsődlegesen a csatárposztot kívánta megerősíteni a szünetben az előrelépés érdekében. Érkezett Izraelből a román Bogdan Apostu, akivel a télen már majdnem megegyeztek a piros-kékek, ám ő végül a Szentföldről kedvezőbb ajánlatot kapott. Ott azonban nem vált be, így a szabolcsi megyeszékhelyen bizonyíthatja rátermettségét, csakúgy, mint Jurij Shevel, aki a klubvezetés ukrán kapcsolatai révén került a klubhoz. A támadó a Dinamo Kijev ificsapatából került Nyíregyházára és korábban a korosztályos ukrán válogatottban is szerepelt, így érthető, ha a szurkolók sokat várnak tőle. A védelembe szintén egy idegenlégiós, a román Cosmin Goia érkezett, aki az edzőmeccsek alapján stabil kezdőembere lehet a csapatnak. Persze magyar játékosokkal is erősített a klub, Odrobéna a Vasastól, míg Belényesi Paksról tette át székhelyét Nyíregyházára. Elment viszont a tavaszi idény egyik legjobbja, Granát Balázs, valamint az eddig stabil kezdő Dejan Vukadinovic is, így a középpálya valamelyest gyengült, nem csoda, hogy erre a posztra még tesztel próbajátékosokat a klub. Ennek ellenére lehet, hogy még egy csatárt is szerződtet a klub, a zuhanyhíradó szerint a Pápa brazil légiósa, Fabinho szívesen futballozna Révész Attila kezei alatt.

Védelem (6,5)- Tavaly a csapat legstabilabb pontja hátul volt, azonban a rutinos bekk, Bagoly Gábor visszavonulásával nehéz helyzetbe kerül a hátsó alakzat. A szurkolók és a szakmai stáb abban bízhat, hogy Mboussi, vagy az új igazolás, Goia pótolhatja őt.
Középpálya (6)- Átlagos középpályával rendelkezik a Nyíregyháza, amely főleg védekező jellegű játékosokból áll. Talán a hondurasi Luis Ramost lehet innen kiemelni teljesítménye alapján, aki várhatóan pályára lép hazája színeiben a pekingi olimpián is.
Csatársor (6,5)- Dosso tavasszal remek párost alkotott Granáttal, utóbbi azonban visszatért Győrbe, így nagy kérdés, hogy az újonnan szerződtetett játékosok felnőnek-e az afrikai légiós szintjére.

Várható kezdőcsapat:
Lazareanu - Zaleh, Goia, Ambrusz (Mboussi), Perényi - Belényesi (Zabos), Ramos (Miskolczi), Hegedűs (Minczér), Cornaci - Apostu (Shevel), Dosso (Lippai)

Várható helyezés: Az előző idényben remek teljesítményt nyújtott a Nyíregyháza, azonban nehéz dolguk lesz megismételni ezt a következő idényben. A kiesés véleményem szerint nem fogja fenyegetni Lippaiékat, de az előrelépéshez ez a játékosállomány nem biztos, hogy elegendő. (8-12. hely)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr82578480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása