HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Bajnokságra fel!

2008.07.24. 17:07 :: horvathzsolt

A magyar bajnokság idei mezőnyét bemutató sorozatom befejező része természetesen az itthoni nagy csapatokkal foglalkozik. Noha a Soproni Liga színvonala, valamint a klubok anyagi lehetőségei nem engedik meg azt, hogy nemzetközi szinten valamely magyar induló akár csak megélje az őszt, írásom főszereplői mégis a BL- vagy UEFA-kupában való indulást tartják elsődleges céljuknak. Ezek a csapatok azzal is kiemelkednek a többiek közül, hogy játékosaik rendezett viszonyok között készülhetnek, illetve tehetős tulajdonosuk is akad, aki olykor mélyen is zsebébe nyúl egy-egy játékos átigazolásáért. Vajon a biztos háttér idén melyiküknek hoz sikert?

MTK
A címvédőnél akárcsak az elmúlt években, idén is különösebb izgalmak nélkül telt a nyári szünet. Garami József együttesénél továbbra is a Sándor Károly Akadémiáról kikerülő tehetséges fiatalok szerepeltetése számít elsődleges célnak, így bajnoki cím megszerzése ide, Bajnokok Ligája-szereplés oda, kívülről nem sokan érkeztek a Hungária körútiakhoz. Közéjük tartozik az elmúlt idényben Szombathelyen szereplő fiatal középpályás, Nagy Gábor, aki a felkészülési meccsek, valamint a Debrecen ellen vívott Szuperkupa-döntő alapján stabil kezdő lehet a csapatban. Mellette a kék-fehérek szurkolói két régebbi ismerősnek is tapsolhatnak a hét végétől, Balogh Béla és Bori Gábor ugyanis féléves kitérő után visszatértek az MTK-hoz, de szintén futballozott korábban a klubnál a Siófoktól érkező Miklósvári János is. Meglepő, de a főként saját nevelésű játékosaira építő csapat ezúttal légióst is szerződtetett a montenegrói Marko Radulovic személyében, így az új igazolások ismeretében kijelenthető, valamelyest erősödött a bajnok kerete a küszöbön álló BL-selejtező előtt. Más kérdés, hogy ez a Fener ellen mire lesz elegendő... A csapatot elhagyók a tavalyi szezonban nemhogy alapembernek nem számítottak, de még a kezdőcsapatba sem igazán fértek be, így Garami József számára nem jelent nagy problémát a Balaton partjára távozó Ladóczki István, vagy a Haladáshoz szerződő Simon Attila pótlása. Pláne, hogy az elmúlt napokban a csehországi U19-es Európa-bajnokságon remek játékot bemutató magyar válogatott csaknem fele az MTK játékosa, közülük többen, így például Gosztonyi András is szerephez juthatnak az elkövetkező idényben.

Védelem (8)- Noha főként fiatal játékosokból áll az MTK-nál a hátsó alakzat, legtöbben mégis végigjátszottak már a csapatban egy-két idényt, így valamennyi rutint már szereztek. Garami Józsefnek az új igazolásokkal ráadásul majdnem minden posztra két, azonos képességű játékosa van, így a kék-fehérek legnagyobb erőssége a védelem lehet a következő idényben.
Középpálya (7,5)- Kanta József személyében magyar szinten klasszis irányító középpályása van a klubnak, nagy kérdés, hogy hosszabb távon hogyan pótolják őt a társak egy hosszabb sérülés vagy külföldre távozása esetén. Bori Gábor és Nagy Gábor érkezésével a széleken erősödött az MTK.
Csatársor (7,5)- Urbán Gábor az elmúlt szezonban kis híján gólkirály lett, így borítékolható, hogy idén is kellemetlen pillanatokat okoz az ellenfelek védőinek. A támadósor erősségét viszont jelzi, hogy még neki sincs biztos helye a kezdőben, ha esetleg Hrepka Ádám vagy Pál András jó formába lendül.

Várható kezdőcsapat:

Végh – Horváth L. (Radulovic), Lambulic, Pintér Á. (Bajúsz), Pollák – Nagy G., Kanta J. (Szabó Á.), Zsidai, Bori (Gosztonyi) – Urbán, Hrepka (Pál A.)

Várható helyezés:
A bajnoki cím megszerzése után sokan úgy gondolták, a klubvezetés majd jó pénzért külföldre adja majd el a kulcsjátékosokat. Eddig nem így történt, így meglepő volna, ha idén nem küzdene az MTK az újabb elsőségért, ám ha megvalósul Kanta vagy Pollák eladása, mindenképpen rögösebb útra lépnek a Hidegkúti-stadionban. (1-3. hely)

Debrecen
Az elmúlt idényben négy év után taszították le a Lokit a dobogó tetejéről, így a debreceni szurkolók joggal remélték Szima Gábortól, a csapat elnökétől és tulajdonosától, hogy nyáron jóval erősebb keretet alakít ki az Oláh Gábor utcában. Nem így történt, ennek ellenére a Hajdúságban reménykedhetnek a fanatikusok a bajnoki cím megszerzésében, hiszen a tavalyi csapat nagyjából együtt maradt, ráadásul a többi csapatnál sem történtek komolyabb erősítések... A holtszezon legjelentősebb eseménye Debrecenben talán az előző év házi gólkirályának, Dorge Kouemahának a távozása volt. A kameruni támadót a Bundesligában szereplő Duisburg vásárolta meg, így anyagilag jól járt a klub, kérdés, hogy nem hiányoznak-e majd a csatár góljai a hétvégén induló bajnokságban. Helyettesítésére Kaposvárról szerződtette Oláh Lórántot a DVSC, aki valószínűleg élete lehetőségét kapta ezzel a szerződéssel, és annak ellenére jó igazolásnak mondható, hogy Somogyban azért előfordultak kisebb-nagyobb hullámvölgyei is. Érkezett még Varga Zoltán Rákospalotáról, valamint a fiatal Czanik Károly az Integrál-DAC csapatától, de utóbbi két játékost véleményem szerint csak a keret felfrissítésére hozta Herczeg András vezetőedző, hiszen számottevő erősítést nem jelentenek. Meg kell még említeni Dragan Vukmir Kínába szerződését, a szerb védekező középpályás ugyanis tavaszi sérüléséig stabil kezdő volt a Lokiban, helyén a későbbiekben Kiss Zoltán vagy Komlósi Ádám szerepelhet. Az átigazolásokat böngészve megállapítható, hogy idén a csapategységben bíznak Debrecenben, noha még tesztel próbajátékosokat a klub. Közülük szerződést a szerb Rade Veljovic vagy a tunéziai Aymen Bouchhioua kaphat.

Védelem (7)- A kezdőcsapatban rendkívül rutinos bekkjei vannak Herczeg Andrásnak, Komlósi Ádámot vagy Bernáth Csabát például nem nagyon kell bemutatni senkinek, emellett Mészáros Norbert játéka is biztató. Pótlásuk viszont sérülés vagy eltiltás esetén nehéznek ígérkezik, hiszen mögöttük a fiatalok még nem képesek hasonló teljesítményt nyújtani.
Középpálya (8,5)- Magyar szinten rendkívül erősnek mondható a Loki középpályája, hiszen mind a széleken (Dombi, Czvitkovics), mind középen (Leandro, Kiss Zoltán) válogatott játékosai vannak a csapatnak. Mellettük a pálya közepén bevethető még az újonnan szerződtetett Varga Zoltán, a fiatal Huszák vagy Szakály, vagy a klub élő legendája, Sándor Tamás, így rendkívül széles állományból válogathat a szakvezetés.
Csatársor (7,5)- Kouemaha távozása ellenére maradtak még szép számmal gólerős csatárok Debrecenben, hiszen a veterán Igor Bogdanovic és Kerekes Zsombor, vagy Rudolf Gergely olykor rendkívül hasznos játékra képes. Az új szerzeményre, Oláhra várhat az a feladat, hogy meccsről-meccsre stabilan gólfelelős legyen az Oláh Gábor utcában.

Várható kezdőcsapat:

Csernyánszki (Poleksic) – Bernáth (Nagy Z.), Komlósi, Mészáros N. (Szűcs I.), Takács Z. - Dombi (Huszák), Kiss Z., Leandro (Szakály), Czvitkovics (Varga Z.) - Oláh (Bogdanovic), Rudolf (Kerekes)

Várható helyezés:
A Loki valószínűleg idén is a bajnoki cím megszerzéséért vív majd nagy csatát, amelyhez adott a játékosállomány. Ugyanakkor a nemzetközi porondon már nem versenyképes ez a keret, és addig nem is lesz az, amíg Szima Gábor nem áldoz többet a csapat megerősítésére. (1-3. hely)

Újpest
Az elmúlt télen a lila-fehérek klubvezetése egymillió eurót költött a játékoskeret megerősítésére, ennek tükrében óriási kudarcnak számított, hogy a bajnokságban mindössze a negyedik helyen végzett az együttes. Ennek következtében nyáron gyakorlatilag teljesen kicserélődött a csapat Szentes Lázár vezetőedző kezei alatt annak érdekében, hogy több, mint tíz év után az újpesti szurkolók újra bajnoki címet ünnepelhessenek. Nagy kérdés, hogy ez a felforgatott keretnek sikerül-e... A lilák fanatikusainak legnagyobb bánatára a klub nem hosszabbított szerződést Kovács Zoltánnal, a csapat korábbi legendájával, de ajtót mutattak rajta kívül több korábbi kezdőjátékosnak is, így a kameruni Sadjonak és Dourandinak, Böjte Attilának, Juhár Tamásnak, Regedei Csabának, Sasa Radulovicnak, Hajdú Norbertnek, valamint Moldovan Tibornak is. Mellettük távozott még Vermes Krisztián is a Sparta Rotterdamhoz kölcsönbe, a tehetséges Nagy Olivér Pécsre, Györök Tamás pedig Siófokra, így a szakvezetésnek teljesen új csapatot kellett kialakítania. A legnagyobb erősítésnek talán a Bristoltól visszatérő, Vaskó Tamás számít, akinek jelentős szerepet szánnak a védelem tengelyében, csakúgy, mint az egy év angliai kitérő után a magyar bajnokságba visszatért Lipták Zoltánnak. Szintén futballozott már Újpesten Rajczi Péter, aki az olasz B-ligából tért vissza korábbi sikerei színhelyére, ám a csatársor rajta kívül még két gólerős támadóval is bővült. Kabát Péter közel tízévnyi ausztriai légióskodás után tér vissza Magyarországra, és ezúttal lila-fehér mezt ölt, csakúgy, mint a Diósgyőrből érkezett Simon Attila. A középpályára szerződtette a klubvezetés a Vasas tavalyi egyik legjobbját, Kincses Pétert, valamint a korábban Szolnokon futballozó Remili Mohamedet, de itt vetheti be Szentes Lázár a brazil Jucemart is. Rajta kívül még egy külföldi, a bosnyák-horvát Josip Cutuk érkezett a lilákhoz, ahol egy teljesen kicserélődött csapat készül bizonyítani a szurkolóknak.

Védelem (7)-
Balajcza Szabolcsot leszámítva szinte teljesen kicserélődött az Újpest hátsó szekciója, akik közül Vaskó Tamás jó teljesítményére mindenképpen szükség lesz, hiszen Lipták, vagy Cutuk még nem bizonyítottak ezen a szinten.
Középpálya (7,5)- Kincses és Remili érkezésével erősödhet a csapat szélsőjátéka, mellettük a harmadik új szerzemény a pálya közepén, Jucemar is lehetőséghez juthat. Középen Foxi és Bozic révén két rendkívül jó játékossal rendelkezik az Újpest, ráadásul itt szerepel az örök ígéret, Sándor György is.
Csatársor (8)- Rajczi Péter olaszországi kitérője után ismét itthon riogatja az ellenfelek védőit, de nagy erősítés Kabát Péter is. Az új idény egyik legizgalmasabb kérdése, hogy a Diósgyőrből érkezett Simon Attila hogyan szerepel majd lila-fehérben.

Várható kezdőcsapat:

Balajcza – Dudic, Vaskó, Lipták Z. (Korcsmár), Cutuk – Kincses, Sándor Gy. (Foxi), Bozic (Jucemar), Remili – Simon A. (Kabát), Rajczi

Várható helyezés: Nevek alapján az Újpest a bajnoki cím talán legnagyobb esélyesének számít, azonban kérdés, hogy Szentes Lázár mennyi idő alatt tud ütőképes keretet formálni a játékosokból. A szurkolók és a vezetőség ugyanis türelmetlenül várják, hogy hosszú idő után ismét eredményes csapatuk legyen. (1-4. hely)

Honvéd

Nagy változások történtek Kispesten is a nyár folyamán, noha a klubnál nagyobb játékosmozgások nem történtek. A szurkolók örömére a csapat mutatott játékában komoly javulás figyelhető meg az elmúlt szezonhoz képest, amelynek ékes bizonyítéka, hogy a Honvéd bejutott az Intertotó-kupa utolsó fordulójába, amely eddig (és ezután sem) nem sikerült egyetlen magyar csapatnak sem. Ehhez azonban kellett a csapat tavaszi teljesítménye, amikor sorozatban szenvedte el a Kispest a fájdalmas vereségeket a bajnokságban, a kupadöntőben ráadásul 9-1-es összesítéssel ütötte ki a csapatot a DVSC. A mélyrepülés Supka Attila állásába került, helyére nyár elején az MTK addigi másodedzője, Pölöskei Gábor került. Supkával együtt számos, jó nevű játékos is távozott a Bozsik-stadionból, többek között a német kapus, Pascal Borel, Vincze Gábor, Berdó Balázs, Bárányos Zsolt, vagy Pomper Tibor, de elhagyták a klubot a télen szerződtetett légiósok többsége is. Visszatért a csapathoz ugyanakkor a Kecskeméttel másodosztályú bajnoki címet nyert tehetséges védő, Debreceni András, valamint a Fradi tavalyi házi gólkirálya, Edouard Ndjodo, de mégsem ők számítanak a vörös-feketék legnagyobb erősítéseinek. George F. Hemingway, a csapat tulajdonosa ugyanis mélyen a zsebébe nyúlt, és leszerződtette a csapat egyik hiányposztjára Hollandiából, az egyik legjobb magyar kapusnak számító Rabóczki Balázst. A középpálya is erősödött Maróti Béla érkezésével, aki tavaly a Kaposvár egyik legjobbja volt, és Kispesten is kulcsszerepet szánnak neki. Pölöskei Gábor így számíthat a csapat összeszokottságára, valamint arra, hogy a klub centenáriumi évében a játékosok valószínűleg bizonyítani akarnak mind a szurkolók, mind a klubvezetés felé.

Védelem (7,5)- Rabóczki érkezésével valószínűleg megoldódni látszanak a hosszú ideje tartó kapusgondok Kispesten, az ő vezetésével elég masszív védősorba ütközhetnek az ellenfelek támadói. Mico Smiljanicot érdemes innét kiemelni, a rutinos védő évek óta a Honvéd védelmének oszlopa, megbízható játékos.
Középpálya (7)- Genito és Dobos Attila révén két szorgalmas középpályás szerepel a pálya közepén, Maróti személyében pedig egy kreatív szélsővel is rendelkezik a klub. Kérdéses azonban, hogy a többiek mennyire tudják majd őket pótolni egy esetleges sérülés vagy eltiltás esetén.
Csatársor (7,5)- Hercegfalvi és Abraham amennyiben elkapják a fonalat és a tavaly őszihez hasonló teljesítményt nyújtanak, igen veszélyes csatársort alkothatnak. Hiányukat érezheti meg elsősorban a Kispest, azonban mögöttük Ndjodo vagy Bojtor új lendületet adhat a csapatnak.

Várható kezdőcsapat:
Rabóczki – Takács Á., Benjamin, Smiljanic (Filó A.), Gebro (Vincze Z.) - Dobos, Genito, Maróti, Ivancsics (Bojtor) – Hercegfalvi, Abraham (Ndjodo)

Várható helyezés: Habár a keret nem tűnik olyan erősnek, mint az MTK, Debrecen, Újpest hármasé, az elmúlt év rossz teljesítménye, a klub fennállásának századik évfordulója, valamint az ultrák visszatérése a Bozsik-stadionba azt is eredményezheti, hogy a Kispest lehet az év egyik kellemes meglepetése. (1-5. hely)

Győr
Az elmúlt idényben parádésan szerepelt az ETO csapata, hiszen a harmadik helyen végeztek a bajnokságban, így huszonkét év után ismét nemzetközi mérkőzésen szurkolhattak legjobbjaiknak a győri szurkolók. Ennek megfelelően igyekezett a klubvezetés, hogy megerősítse a keretet, eddig úgy néz ki, felemás eredménnyel, hiszen hiába remekelt a Győr a felkészülési mérkőzéseken, az UEFA-kupa mérkőzésükön odahaza mindössze 1-1-et értek el a sehol sem jegyzett Zestafoni csapata ellen, amely nem túl jó előjel a grúziai visszavágó előtt... Pedig a csapattól nem távozott egy kulcsjátékos sem, a nyáron elküldött két afrikai légiós, Traoré és Copa nem sok vizet zavartak a Győrben, ahogy Granát Balázs kivételével a Gyirmótra, illetve Pápára kölcsönbe elküldött fiatal játékosok sem. Ellenben a klub szerződtette a Kaposvár védőjét, Pintér Attilát, aki az elmúlt idényben a somogyi gárda védelmében az egyik legbiztosabb pont volt. A középpályára Kassáról igazolt az ETO egy, a szlovák válogatottban is megfordult játékost, Mario Bicakot, aki egy elég képzett játékosnak tűnik az eddigi meccsek alapján, így nagy erősségévé válhat a csapatnak. Az olasz A-ligában szereplő Empoliból is igazolt a klub a fiatal Tóth Máté személyében, azonban a 17 éves tehetségnek idén még csak gyaníthatóan epizódszerep jut az ETO Parkban. A nyár szenzációja Győrben azonban az újpesti legenda, Kovács Zoltán szerződtetése volt. Noha Kovács nem számít fiatalnak, az eddigi meccsek alapján mégis jó igazolásnak tűnik, hiszen rutinja és tudása bőven elég ahhoz, hogy egy magyar élcsapat alapembere legyen. A győri szurkolók különösen azért bízhatnak a támadó gólerősségében, mert a pletykák szerint Bajzát Péter külföldön folytathatja, amivel egy veszélyes támadót veszíthet el Egervári Sándor idén újra a dobogóra törő csapata.

Védelem (7)- Stark Péter és Zoran Supic révén a magyar bajnokság legjobb középső védői közé tartoznak, de magabiztos játékot nyújtott eddig az időnként szeszélyes szerb kapus, Stevanovic is. A győriek azt várják Pintér érkezésével, hogy a védelem széle is valamennyivel stabilabbá váljon.
Középpálya (7)- Mario Bicak érkezésével kiváló irányító középpályás igazolt Győrbe, de az ETO szurkolói a fiatal Koltai Tamás, vagy Böőr Zoltán játékával is elégedettek lehetnek. Védő középpályás poszton viszont a veterán Jäkl Antal, valamint a fiatal Eugene mellé lehetett volna erősíteni.
Csatársor (7,5)- A Kovács-Bajzát kettős igen kellemetlen perceket okozhat az ellenfelek védőinek, nagy kérdés azonban, hogy utóbbi esetleges távozásával a többiek, elsősorban Bojan Brnovic hogyan tudnák helyettesíteni a tavalyi házi gólkirályt.

Várható kezdőcsapat:
Stevanovic – Nikolov, Stark, Supic (Bank), Pintér A. (Völgyi) – Böőr, Jäkl (Eugene), Bicak (Józsi), Koltai – Kovács Z., Bajzát (Brnovic)

Várható helyezés:
Nehéz megjósolni, hogy a tavalyi bravúr után mire lesz képes az ETO, hiszen sokkal nem erősödött a csapat, ráadásul a nemzetközi kupában sem sikerült a jó bemutatkozás. Ha Egerváriék hozzák a tavaszi formájukat, simán dobogós lehet a Győr. (2-6. hely)

1 komment

Címkék: magyar foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr92583809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maradonapoli 2008.08.02. 09:51:34

Király összeállítás!
süti beállítások módosítása