HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Zöld-fehér légiósmustra

2008.10.05. 16:30 :: horvathzsolt

Az idei szezon kezdete előtt nagy volt a játékosmozgás a Fradinál. Több tapasztalt játékos is távozott, helyükre pedig elég sok külföldi játékos érkezett - főleg karibiak. Írásomban arra próbálok választ találni, hogy az új játékosoknak vajon mennyire sikerül majd megragadniuk az Üllői úton és valójában erősítést jelentenek-e hosszú távon a kilencedik kerületieknek.
 
Habár Paul Shaw nem nyáron érkezett, érdemes őt is bemutatni, hiszen ő is a „sheffieldi légió” tagja. A rutinos támadó az Arsenal nevelése és tizenkét alkalommal pályára is lépett az ágyúsok mezében. Angliában emellett megfordult a Millwallban és a Sheffield Unitedban is, majd végül az Oxford Unitedtól érkezett a Fradihoz 2007 őszén. Őt már tavaly tavasszal megismerhette a zöld-fehér publikum, és bizony pozitív benyomást is tett rájuk, hiszen még 35 évesen is erősítést jelent a Ferencvárosnak a tar támadó és helye megkérdőjelezhetetlennek tűnik a kezdőcsapatban. „Pali”, ahogy a szurkolók becézik, eddig zöld-fehérben tizenötször talált az ellenfelek hálójában, ezért is gondolják sokan, hogy a legtöbb elsőosztályú csapatba megállná a helyét a rutinos támadó.
Shaw mellett egy másik angol is aktívan szerepel az FTC színeiben: James Ashmore. A huszonkét éves középpályás „Blades” nevelés, ám jobbára csak a tartalékoknál szerepelt, így 2008-ban kölcsönadták a negyedosztályú Macclesfield Town-nak. Miután nyáron a Sheffield szerződést bontott Ashmore-ral, egy éves szerződést kötött a Fradival, amely a játékos elmondása szerint hatalmas megtiszteltetés számára. Bobby Davison vezetőedző eddig komolyan számol vele, hiszen a középpálya tengelyében meghatározó szerep jut neki. Az angol eddig elég stabil teljesítményt nyújt, bár nagy kérdés, hogy az nb1-ben mire lenne képes.
A középpályára érkezett még egy tehetséges középpályás a Unitedtól Liban Abdi személyében. A szomáliai-norvég szélső nyáron érkezett egy évre kölcsönbe a kilencedik kerületiekhez, de már most sokan szeretnék, ha tovább maradna. A 19 éves szélső technikai képzettsége és gyorsasága sok gondot okoz az ellenfelek védelmében, így az utóbbi időben már kezdőként is számol vele Davison mester. Az idei szezonban eddig két gólt jegyez a fiatal támadó és ha sikerül tapasztalatokat szereznie, hamar visszatérhet majd Angliába.
Lipcsei Péter sérülésével előtérbe került Bamba Moussa szereplése is, hiszen elsősorban neki kell majd helyettesítenie a Fradi-vezérét. Az elefántcsontparti játékos 2008 tavaszán érkezett a Chengdu Blades együttesétől több társával együtt (Lamine, Souare, Dramane). Tavasszal nagyon keveset játszott, akkori edzője, Csank János elsősorban erőnlétével nem volt megelégedve. Az idei szezonban már jóval több lehetőséget kap, különösen Lipcsei kiválása miatt. A védekező középpályás fizikailag sokat fejlődött az utóbbi időben, hiszen most már végig tud játszani egy teljes meccset is. A nagy munkabírású középpályás inkább szűrőként alkalmazható, így Lipcsei távollétében az irányítás inkább Ashmore-ra hárul. Moussa a másodosztályra tökéletes megoldás a Fradi részéről, ám magasabb szintre már nem feltétlenül lesz elegendő a játékos.
Azonban sok olyan játékost már nem tudunk innentől felsorolni, aki tényleges erősítést jelentenek a Fradinak, így a második csoportban inkább olyanokat említenék meg, akikről nem hinném, hogy nagy karriert futnak majd be a Ferencváros színeiben.
Dacára annak, hogy a legtöbb meccsen kezd Rafe Wolfe, mégis a második csoportba soroltam be. Ennek az is lehet az oka, hogy nagy konkurenciája nincs igazán a jobb oldali védőnek, mindössze Fülöp Noel, aki néha aktívabb a pályán kívül, mint azon belül... A huszonkét éves jamaicai a belga White Startól érkezett az Üllői útra idén nyáron. A játékos az eddigi meccsek alapján nem tűnik túl képzettnek, viszont nagyon kiegyensúlyozott formát mutat, ami az NB II-re elegendő, de a Soproni Ligában valószínűleg kevésnek bizonyulna.
A védelemből még érdemes megemlíteni Souare Tidiane-t. Tavaly tavasszal Csank Jánosnál eleinte még jobb oldali védőt vagy védekező középpályást játszott az elefántcsontparti, majd Bobby Davison érkezésével került a védelem tengelyébe, ám az utóbbi időben Csiszár Zoltán fokozatosan kiszorította, ami azért elgondolkoztató, látva az egykori orosházi bekk néhány megmozdulását... A huszonöt éves játékos elsősorban a Ligakupában jut majd idén szerephez, bár ezt talán a Fradi szurkolók nem is nagyon sajnálják.
Jan-Michael Williams személyében érkezett egy hússzoros válogatott kapus is az Albert-stadionba. A trinidadi hálóőr korábban járt már próbajátékon a Rangersnél, valamint Magyarországon az Újpest szakmai stábját kívánta meggyőzni szerződtetése jogosságáról. Végül is a Sheffielddel egyezett meg, ám a szigetországban nem kapott munkavállalási engedélyt, így a belga White Star Woluwé-nél szerepelt kölcsönben az elmúlt idényben. A huszonhárom éves karibi amikor kezdőként kap lehetőséget, ritkán fejezi be a csapat kapott gól nélkül, ami nem feltétlenül a védelem kritikája. Ennek ellenére hazájában most is válogatott kerettag, így nem túlzás kijelenteni, többet tartózkodik Williams Közép-Amerikában, mint a Fradinál. Így nem meglepetés, hogy a klub megkereste a Bristol City ifi kapusát, Megyeri Balázst...
Mohamed Lamine hasonlóan Dramane-hoz, Souarehoz, és Moussahoz tavasszal érkezett a zöld-fehérekhez. Az eredetileg támadó középpályás az FTC-ben már gyakorlatilag minden poszton szerepelt, ám nagyon megragadni egyik poszton sem sikerült neki. Idén ráadásul elég kevés lehetőséghez jut, főleg a Ligakupában számolnak vele. A hajtós középpályás egy esetleges nagytakarítás alkalmával valószínűleg távozhat a csapattól.
A legkellemesebb meglepetést talán Kamate Dramane okozza sok Fradi-szurkoló számára. A tavaszi szezont szívproblémái miatt kihagyó csatár az idei felkészülést a második csapattal kezdte, de mostanra már a legjobbak között is számol vele Davison. A fradisták Dramane személyében egy borzasztóan hajtós játékost ismertek meg, aki a szívét-lelkét kiteszi a pályán. Habár az elefántcsontparti nem tűnik túl képzettnek, hasznos játékos lehetett volna a tavalyi szezonban is, hiszen amit tavaly Ndjodo produkált, nem lett volna túl nehéz felülmúlni.
Carlos Diazról és Igor Pisanjukról igazán a fanatikusok sem tudnak sokat, hiszen tétmérkőzésen eddig gyakorlatilag alig szerepeltek. A húsz esztendős Pisanjuk korábban már szerepelt az ukrán korosztályos válogatottban, ám ennek ellenére az elmúlt idényben mindössze két meccsen szerepelt. Habár egy-két mérkőzésből nem szabad értékelni egy játékost, de talán nem véletlen a támadó nélkülözése... A korábbi amerikai korosztályos válogatott Diaz a felkészülési mérkőzések alapján kreatív és ügyes játékosnak tűnt és hamar a szurkolók egyik kedvencévé vált, ám sérülései miatt eddig csak kétszer lépett pályára a Magyar Kupában, alacsonyabb osztályú riválisok ellen.
A belga harmadosztályú Woluwétól érkezett még három új fiú: Jason Morrison, Aaron Downing és Matthew Bartholomew. A legtöbb lehetőséghez talán közülük Morrison jut, aki társainál képzettebbnek tűnik, ám fizikailag van még mit fejlődnie. Bartholomew és Downing eddigi teljesítménye viszont értékelhetetlen, nem tudni, mit láthatott bennük a szakmai stáb.
Az utóbbi játékosok után talán nem meglepőek Ferenczi István és Davison mester nyilatkozatai, miszerint nagy változásokra van szükség a Fradi keretében...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr54697420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása