HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Fehérvári makaróni

2009.07.08. 17:35 :: daneee

Érdekes dolgok történtek Fehérváron. Annak ellenére, hogy bejelentették, hogy mindenképpen neves, külföldi edzőt szeretnének a Vidi kispadján látni, szerdán kijelentették, hogy a sportigazgatói posztot betöltő Mezey Györgyöt nevezték ki edzői posztra – ez lett hát a tragikomédia vége. De miként kezdődött az egész, miért is kellett külföldi tréner? Mit szólnak ehhez a fehérváriak, s mit az ellenfelek drukkerei?

 

2008 őszétől Varga István vezette a fehérvári alakulatot. A korábbi menedzsert Disztl Lászlót váltotta az eredménytelenség miatt, s a cél továbbra is az első négyben való elhelyezkedés volt a szezon végére. Azonban Varga Istvánnak nem sikerült elérni a célkitűzést, lecsúszott az élmezőny elejéről a csapat – a szurkolók nem mellékesen elégedetlenek voltak a csapatuk által mutatott játékkal, s Varga István az Újpest elleni záró fordulóra már úgy ült le a kispadra, hogy nem számít rá a továbbiakban az NB 1-es alakulat. Ekkor Fehérváron kezdetét vették a találgatások szurkolói körökben: a kívánságlistán ott volt Prukner, Mészöly, Sisa, azonban a klub bejelentette: mindenképpen külföldi trénert akarnak, méghozzá németet. A magyarázat egyszerű volt: a szurkolók „megennék” a magyar edzőt, ezért kell neves külföldi edző. A székesfehérvári közönség nem viselné el, ha ismét egy magyar ülne a padon – ez nem igaz, csak egy Magyarországon is elismert edzőt akartak, nem holmi bábokat ( mert a Vidi szurkolók meg voltak győződve arról, hogy nem Varga egymaga dönt a csapat utasításokról )

 

Megindult a keresés. A jelöltek között volt többet között Thomas Hässler, Jörg Berger, Thomas von Heesen és Lothar Matthäus – de egyikkel sem sikerült megállapodásra jutni, így folytatódott a keresés. Kisebb csend, a fórumokon folyamatos találgatások, majd június elején jött a hír: igent mondott a külföldi jelölt. Hurrá hangulat alakult ki a fehérvári fórumokon, dobálóztak a nevekkel, majd derült égből jött a villámcsapás: Matthäus volt az, aki mégis igent mondott. Egy csapásra kétfelé szakadtak a fehérvári szurkolók: az egyik részük örült, míg az ellenkező oldalt kellemetlenül érintette a hír.

Tény: Lothar kiváló ember arra a célra, hogy népszerűsítse a klubot, nagyszerű reklámarc, azonban edzőként rendszerint megbukott, s ha eredményeket akarnak elérni, jobban járnak egy olcsó és jobb edzővel. Ez volt a fő oka annak, hogy ellenezték a Fehérvárra menetelét a drukkerek – míg a másik oldal úgy gondolta, hogy bizonyíthat és fog is, ha megadják neki a lehetőséget. Mindeközben Lothar még Dubaiban pihent, így várni kellett az aláírással – amit többször is hangoztattak, hogy biztos meglesz.

 

Kicsit több mint egy hét elteltével megérkezett Matthäus – még mindig azzal a céllal, hogy tárgyaljanak a szerződéssel kapcsolatban, ami azonban már ugye biztos volt, csak tisztázni kellett néhány dolgot. Ekkor körbevezették a felcsúti gyakorlópályán, ami nagyon tetszett a német világsztárnak. Másnap visszautazott Németországba, ahol bokszgálákon vett részt, megnézett néhány focimeccset – mindeközben az ügyvédek szorgalmasan fordították a szerződését. Ismét hosszú szünet, amolyan vihar előtti csend honolt a Fehérvár táján, két hetet vártak arra, hogy bejelentsék: Matthäus mégsem lesz a Fehérvár edzője. Bummm. Két hét veszett el, azért, hogy a német celeb elutasítsa a fehérvári ajánlatot: információk szerint mindig többet és többet akart, azonban más állítások szerint nem kapott elég pénzt a játékoskeret megerősítésére. Vagy így, vagy úgy, de sürgősen új edzőt kellet keresni: és továbbra is külföldit, és németet…

 

Két nevet lehetett hallani a médiában: Klaus Augenthaler és Thomas Hässler ismét. Néhány weboldal már tényként közölte a megállapodás tényét, azonban megerősített információk sehol sem voltak fellelhetőek. Majd Július első napján ( Varga István szerződése egyébként június 30-ig szólt ) bejelentették, hogy Mezey György lesz a tréner.

 

Így hát a német világbajnok szakembertől eljutottak addig Fehérváron, hogy a korábbi sportigazgatói posztot betöltő, volt válogatott szövetségi kapitány, Mezey György legyen az FC Fehérvár edzője. Ki tudja mi lett volna, ha nem várnak Matthäusra, aki talán az elejétől fogva tudta, hogy nem akar Magyarországon dolgozni. Annyi idő alatt talán találhattak volna egy jobb edzőt, aki a munka miatt jön Fehérvárra és nem a feltűnési viszketegsége miatt. Ehelyett elpazarolták az időt, és az utolsó pillanatig vártak arra, hogy azt az embert nevezzék ki a posztra, akit néhányan már eddig is – ha képletesen is - , de edzőnek gondoltak Fehérváron. Viszont ezek után már nem lehet azt mondani, hogy a háttérből irányít: miután kinevezték ( vagy kineveztette magát) a kispadra, neki kell vállalnia a felelőséget, s hallgatni a fehérvári szurkolók véleményét. Mert az biztos meg lesz: nem kaptak beígért külföldi edzőt, amellyel vissza akarták csalogatni a nézőket a stadionba. Talán jobban örülnének, ha ez a kínos történet esetleg Pruknerrel vagy Mészöllyel végződött volna. De így a tragikomédiának még  komikusabb a vége. Mezey irányítja a csapatot, s be kell bizonyítania, hogy jó szakember. Minden adott: a keretet maga alakította ki, a játékosokat minden edzőnél jobban ismeri, a sorsa a saját kezében van. Fehérvár becsületét kell megmentenie – na meg a magáét. Saját maga állal ásott gödörből kell kimásznia – de ha sikerül nagy ember lehet, legalábbis Fehérváron.

 

Megoszlóak a vélemények a kinevezéssel kapcsolatban: csak úgy, mint Lothar Mattäusnal, Mezeynél is vannak érvek ellene és mellette.. Csak itt kicsit más miatt. Örülnek, mert ő vezette ki legutóbb VBre a magyar csapatot, ami ugye nem lehet véltetlen, s most bizonyíthatja szakértelmét egy esetleges dobogóval, ugyanakkor a csalódás is nagy, hiszen nem ezt várták, s mégis csak a magyar foci egyik nagy tönkrevágója(nak tartják). Különböző csapatok drukkerei természetesen nevetve fogadták a híreket – hisz a nagy beharangozás ellenére elég kínos

 

Száz szónak is egy a vége: Mezey lett a vezetőedző legalább egy évre Fehérváron – s ezalatt az egy év alatt nagy „gázfelhőt” kell eltüntetnie a Királyok városából…

 

5 komment

Címkék: magyar foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr731220279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

- duplagondol 2009.07.08. 22:57:28

S hallotta -e valaki, hova vitte edzőtáboroztatni a Vidit? Oda bizony, Ausztriába, nemsokára jön a tészta is..

Adamek 2009.07.08. 23:05:12

"Ki tudja mi lett volna, ha nem várnak Matthäusra, aki talán az elejétől fogva tudta, hogy nem akar Magyarországon dolgozni. Annyi idő alatt talán találhattak volna egy jobb edzőt..."

Véleményem szerint nem akartak jobb edzőt, más edzőt mint Doc.(Don?) Mezey. Egy újabb mulatságos színjáték részese lehetett a futbalszerető közönség.

daneee 2009.07.08. 23:21:18

@Adamek: Sajnos van igazság abban, amit mondasz. Jobban járt volna a Vidi, ha leül tárgyalni Pruknerrel, vagy Mészöllyel - feltéve, ha valóban akartak ide más edzőt hozni.

Adamek 2009.07.08. 23:35:19

@daneee: De nem akartak valószínűleg. Mind1, nekem nem csapatom a Vidi. Sajnálom őket, többet érdemelnének Tésztásnál, az idehaza világhírű, elméleti edzőfejedelemnél.

Rántott máj (törölt) 2009.07.09. 01:16:13

Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy azota gyakorlatban meg a magyar bajnoksag szintjen sem ert el semmit, es azt is, hogy azzal a generacioval - Detarival, Kiprichhel, Nyilasival, a ket Disztllel, Kovacs Kalmannal, Eszterhazyval es elnezest azoktol, akiket elsosorban lustasagbol kihagytam - azert masnak is jo eselye lett volna erre. Azert nem teljesen az volt a helyzet, mint mikor Rehhagel EB-t nyert a gorogokkel, ami egyertelmuen egy taktikai - tehat elsosorban edzoi - diadal volt.
süti beállítások módosítása