HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Alvó farkasok

2008.10.27. 15:57 :: horvathzsolt

Az idei év eddigi két nagy csalódását az AS Roma és a Tottenham Hotspurs kelti eddig. Mindkét csapat bőven várakozáson alul teljesít eddig és jelen pillanatban közelebb állnak a kieséshez, mint a nemzetközi kupás helyekhez. Persze korai még nyolc-kilenc forduló után nagy konklúziókat levonni, de a Spurs már lépett: menesztették Juande Ramos vezetőedzőt. Habár a Farkasoknál még nem került szóba az edzőváltás, igyekezniük kell, mert a bajok már a pályán kívül is elérték a csapatot.

Nemcsak a Roma számára indult nehezen az idei szezon a nagy csapatok közül: mind a Milan, mind a Juventus beragadt a rajtnál és mindkét helyen inogott a kispad, ám mindkét csapatnak úgy néz ki, sikerült kikecmeregnie a hullámvölgyből, ellentétben a Romával. A fővárosiaknak sem a bajnokságban, sem pedig a BL-ben nem megy, Spalletti fiai a Serie A-ban az eddig eltelt nyolc forduló alatt már öt vereséget szenvedtek (tavaly 38 forduló alatt mindössze négyszer kaptak ki), és mindössze kétszer hagyták el a pályát győztesen, illetve van még egy döntetlenjük. Ezzel a produktummal a farkasok jelenleg hét ponttal a 15. helyen állnak, egy pontra a kieső helyektől. Adalék ehhez a teljesítményhez még, hogy eddig az idegenbeli meccseken még pontot sem sikerült szereznie a Romának. Viszonyításképpen: a tavalyi szezonban nyolc forduló után a Giallorossi tizenöt ponttal a második helyen állt. Ilyen rosszul utoljára a kaotikus 2005/2006-os szezonban kezdtek, amikor a pályán csak az ötödik helyen végeztek a rómaiak, és a szurkolóknak csak egy 11 meccses győzelmi sorozat maradt vigasztalásul.
Mint ahogy már korábban említettem: a Bajnokok Ligájában sem megy De Rossiéknak. A papírforma szerint az olaszoknak a Chelsea mögött másodikként kellene továbbjutniuk, hiszen a francia Bordeaux-nál és a román bajnok Kolozsvárnál sokkal nagyobb nevekkel bírnak. Ám az első három forduló után mindössze egy győzelemmel állnak Tottiék, így valószínűleg nagyon komoly csatát kell vívniuk majd a továbbjutásért, de lehet, hogy az UEFA-kupát jelentő csoportharmadik helyért is. Beszédes adat még, hogy a Roma az eddigi tizenegy meccsén (Serie A és BL) 13 gólt szerzett, viszont tizenkilencet kaptak, ami az utóbbi évek teljesítménye után egyértelmű csalódás...
De vajon mi lehet a gyenge szereplés oka? A csapatot folyamatosan sújtják a sérülésék, Francesco Totti, a gárda karmestere eddig mindössze négy találkozón léphetett pályára. Noha időközben Totti visszatért, jelenleg is több kulcsember is hiányzik a keretből: Aquilani, Baptista és Cassetti. Emellett taktikai szempontból továbbra is problémát jelent Spalletti számára, hogy még mindig nincs igazi, gólerős középcsatára a Romának, akire lehetne építeni. Ugyanakkor sokak szerint már ideje lenne változtatni Spalletti sikertaktikáján, a 4-2-3-1-es formáción, mert egyre több csapat védekezik ez ellen sikerrel.
A legnagyobb probléma azonban egyértelműen a Farkasok igazolási politikájában keresendő. Első látásra a Roma elég szépen erősített, hiszen a kulcsjátékosok közül csak Amantino Mancini távozott, a keret viszont több jó nevű játékossal is erősödött. De nézzük ők mit is tudtak hozzá tenni az eddigi teljesítményhez, megérte-e nekik szerződést ajánlani. A védelem tengelyébe Simone Loria érkezett. Az ő leszerződtetése tragikus döntésnek bizonyul már most. A Sienától érkezett bekk eddig gyakorlatilag semmi pozitívat nem tudott hozzátenni a fővárosiak játékához, de borzasztó megoldásairól viszont már tudnának mesélni a szurkolók. Loria lehet, hogy az Atalantában és a Sienában jó teljesítményt nyújtott, ám hamar kiderült: magasabb szintre már kevés a játéktudása, és ezt az ellenfelek eddig maximálisan kihasználták. A védelembe érkezett még John Arne Riise is. Első hallásra szintén remek név, hiszen a norvég egy nagyon stabil játékos volt a Liverpoolban. Szokásához híven Romában sokat robotol a balszélen, de beadásai után eddig sok veszély nem termett, emellett védekezésben sem tökéletes Riise játéka. Julio Baptistát és Jeremy Menezt a középpálya, illetve a támadósor megerősítésére igazolták le. Baptista eddig majdnem többet volt sérült, mint egészséges, ám így is öt meccsen három gólt jegyez (a Bordeaux elleni BL-meccsen szerzett duplája még sokat érhet az olaszoknak), ami azért reménykedésre adhat okot, hiszen úgy néz ki, a brazil továbbra is életveszélyes a kapura, csak ehhez egészségesnek kell lennie. Menezről ugyanez már nem mondható el. A francia csodagyereket nagy várakozás fogadta, hiszen a francia Ligue 1-ban fiatal létére nagyon jó teljesítményt nyújtott és cseleivel, mozdulataival hamar hírnevet szerzett magának. Ám a Serie A nem fekszik neki eddig, hiszen a Mancini pótlására igazolt tehetséges támadó eddig nem sok maradandót alkotott, pedig a Romának jelen helyzetben nagyon nagy szüksége lenne egy gólveszélyes és kreatív támadóra. Fiatal még a francia, de nagy kérdés, hogy megérte-e az érte elköltött nagyobb összeg.
A nyáron 27 millió eurót áldozott a klubvezetés a csapat megerősítésére, de úgy látszik, eddig nem igazán térül meg. Pedig a rómaiaknak nincs sok vesztegetni való idejük, hiszen már most tízpontos hátrányban vannak az élmezőnnyel szemben, ami nem ledolgozhatatlan, de jelen helyzetben nehezen hiszi az ember, hogy könnyen visszakapaszkodhatnának De Rossiék. Az olaszok emellett  anyagilag sincsenek teljesen rendben, és sokak szerint a Roma akár könnyen csődbe is mehet. A klub 370 millió eurós kölcsönt vett fel nemrégiben és még az első, 130 milliós törlesztőrészletet sem fizette vissza a banknak. Egyelőre azt sem tudni, hogy ezt a decemberi időpontig teljesíteni tudja-e.

4 komment

Címkék: olaszország külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr63734675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztor Levente-bloki29 2008.10.28. 08:07:37

Nekem nagyon bejön a cikk! Szeretek ide járni és olvasni a dolgokat! Írhatnál többet egy kicsit, de gondolom időd nem engedi!

horvathzsolt 2008.10.30. 14:42:09

Köszi szépen, igyekszem majd többet irni, de ahogy mondtad ez nagyon az idő függvénye.
Ettől függetlenül szívesen várunk, és kommentelj többször is!

Marci 2008.10.31. 12:08:22

Szevasz Zsolt! Ez az bejegyzés is nagyon szuper lett, jó nézni, hogy nem csak 1-2 mondatban, hanem hosszan fejted ki a véleményed. :)

vallatas 2008.12.08. 20:31:29

Jó írás, tényleg szuper.
Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is.
Roma egyébként meg most már felfelé halad, az Uefa kupa meglesz :))
köszi!
süti beállítások módosítása