HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Falusi csoda eurómilliárdokkal

2008.05.30. 19:37 :: horvathzsolt

 

„22 éve dolgozom a klubnál, de ilyet még nem éltem meg. Tíz éve még nem gondoltam volna, hogy egyszer a Bayern ellen játszunk majd egy osztályban. Köszönet Dietmar Hopp-nak, nélküle ez nem sikerült volna” (Peter Hofmann, a Hoffenheim elnöke)

Az idei szezont sokan nevezték minden idők legerősebb Bundesliga 2-jének, hiszen talán még soha nem volt ennyi erős játékerőt képviselő csapat a második ligában. A várakozásoknak megfelelően a Mönchengladbach és a Köln feljutott a Bundesligába, de mellettük ott lesz az abszolút meglepetés TSG Hoffenheim. Lőw Zsolt klubja, amelyet év elején az elég drága erősítések ellenére kiesőjelöltnek tippeltek, története legnagyobb sikerét érte el a jövő évi Bundesliga szerepléssel.

Az alig pár ezres falu hihetetlen sikerei mögött Németország egyik leggazdagabb üzletembere, a Forbes magazin által a világ leggazdagabbjai között is jegyzett Dietmar Hopp áll. A szoftverek forgalmazásával foglalkozó milliárdos becsült vagyona több, mint hat milliárd euró. Mikor 1990-ben Hopp átvette a TSG-t, csupán a nyolcadik ligában szerepeltek, de szépen lassan jöttek a sikerek és így most kevesebb, mint húsz év alatt sikerült nekik eljutniuk a német élvonalig. 2001-ben jutottak fel a német harmadik vonalba, a Regionalligába, majd négy évig próbálkoztak a feljutással, de a Bundesliga 2-be csak a 2006/07-es szezonba sikerült feljutni, mikor kinevezték Ralf Rangnickot.

Példátlan siker ez, tudják ezt a hoffenheimiek, ezért ódákat zengnek a csodatevő Hopp úrról és gyakorlatilag istenként tisztelik. De van is miért: a német milliárdos most épít egy új harminc ezres stadiont a régi ötezer férőhelyes pálya helyére, rendkívül megerősíti a játékoskeretet, és most úgy tűnik, a sok befektetett pénz és idő talán megtérül. Persze a neheze még hátra van, hiszen a tulajdonos álma egy stabil első osztályú Hoffenheim.

A heidelbergi születésű milliárdos nem sajnálja a pénzt az erősítésekre, ezt az is mutatja, hogy csak az idei (2007/08) szezonban összesen tizenegy új játékos érkezett a csapathoz. Így talán nem is olyan meglepő a klub váratlan sikere, hiszen azért nem helyi illetőségű játékosokkal lettek másodikak, hanem például Andreas Ibertsbergerrel, aki tizenegyszeres osztrák válogatott, vagy Carlos Eduardo, akinek a neve talán nem mond (még) sokat, de azért sokat elárul tudásáról, hogy állítólag a Liverpool elől halászta el a nyáron a német kiscsapat.

Annak ellenére, hogy nyáron nyolc új játékossal erősödött a Hoffenheim, eleinte nem igazán ment a játék és inkább a tabella hátsó részében tanyázott a csapat. A tizenhetedik fordulóig a csapat mindössze öt győzelmet gyűjtött, így főhetett a korábbi Schalke, valamint Stuttgart tréner, Ralf Rangnick feje, hogyan tudná ezt a csapatot versenyképesebbé formálni.

Kétségtelen, hogy a két és fél hónapos téli szünet nem csak azért tett jót a Hoffenheimnek, mert érkezett újabb négy játékos, hanem azért is, mert tavasszal már egy teljesen más csapat lépett a pályára. Míg az esélyesnek számító csapatok (Mönchengladbach, Köln, Freiburg, Mainz) nagyon beragadtak az elején, a hoffenheimi gárda produkált egy megsüvegelendő tízmeccses veretlenségi szériát, ebből is kilencszer győztesként hagyták el a pályát. Így már az elején megnyugtatták a szurkolóikat, hogy a bentmaradás sikerül, de hamar felcsillant a remény: teljesíthetik Hopp úr álmát, a Bundesligába való szereplést is, hiszen lassan megérkeztek a feljutást jelentő harmadik hely környékére. Talán a nyomás miatt, a végén, noha porszem került a gépezetbe és az utolsó hét meccsen háromszor is kikaptak, de az utolsó fordulóban elért 5-0-s győzelem a Greuther Fürth ellen végleg bebiztosította a feljutást a Mainzzal szemben.

Első másodligás idényében a Hoffenheim így rögtön ezüstérmet szerzett, és az alig négyezres falu jövőre már a német elsőosztályban szerepel. A jövő év elég keménynek ígérkezik a meglepetéscsapat számára, bár Hopp úron nem fog múlni a keret erősítése, szóval akár már jövőre megtréfálhatják a Bundesliga élcsapatait is.

De vajon kik ennek a sikersorozatnak a nagy vesztesei a most éppen a TSG mögött éppen lemaradó Mainz mellett? Az Astoria Walldorf és az SV Sandhausen. A csapatok még egy átlag német szurkolónak sem mondanak semmit, de Dietmar Hopp 2005-ben még tárgyalásokat folytatott a két klubbal egy esetleges fúzióról. Csakhogy a másik két klub vezetői és szurkolói Eppelheimben szerették volna látni az új stadiont, míg a lokálpatrióta TSG-tulaj ragaszkodott Heidelberghez. Most nagyot fordult a világ, hiszen a Hoffenheim a Bundesligában kezdi meg az új szezont, addig a Walldorf és a Sandhausen az Oberligában…

 

Szólj hozzá!

Címkék: németország külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr29495544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása