HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Aragonés csattanós válasza, avagy rövid értékelés a D csoportról

2008.06.19. 17:26 :: horvathzsolt

Az Európa-bajnokság egyik nagy esélyesét láttuk- így lehetett röviden összefoglalni a Spanyolország - Oroszország mérkőzést követő értékeléseket. Luis Aragonés gárdája a 4-1-es győzelem alkalmával olyan meggyőző teljesítménnyel rukkolt ki, hogy játékukkal felsorakoztak a hollandok és a portugálok mögé a kontinensviadal főesélyeseinek. Így sokan reménykednek abban, hogy a spanyoloknak végre sikerül a nagy áttörés és elérnek valami komoly sikert, és végre levehetik magukról a „selejtezők bajnoka” titulust.
Hasonlóan a 2006-os világbajnoksághoz, az ibériaiak hibátlan teljesítménnyel léptek tovább, és az eredményes játék mellé roppant tetszetős támadófutball is párosult. Pedig az EB előtt elég sokan úgy gondolták, hogy hasonlóan négy évvel ez előtthöz ismét már idő előtt, a csoportmérkőzések után búcsúzhat a csapat. A bírálatok kereszttüzébe főként Aragonés került, mivel kihagyta a keretből a Real Madriddal fantasztikus szezont futó Raúlt és Gutit.
A bírálatok azonban hamar átcsaptak bizakodásba az első meccs után, a szurkolók szerint idén megtörhet a jég és 1964 után újra Európa csúcsára érhet a spanyol válogatott. Már a már említett oroszok elleni találkozón megmutatkozott, hogy a borzasztóan összeszokott Torres-Villa csatársor egyik ellenfél védelmének sem az álma. Villa az oroszok elleni mérkőzés során a hetedik játékos lett az Európa-bajnokságok történetében, aki mesterhármast tudott szerezni és ezzel olyan illusztris társaságba került, ahol többek között Van Basten vagy Platini is szerepelnek.

A következő meccsen egy keményebb összecsapás várt már a spanyolokra, hiszen a svédek vártak Torresékre. A svédek nem hagyták magukat és keményen védekeztek, ennek ellenére egy szöglet után megszerezte Torres a vezetést, de Ibrahimovic még a félidő előtt tudott egalizálni. A svéd védelem egész meccsen gyakorlatilag hiba nélkül működött, ám az utolsó percben Hansson hibáját Villa könyörtelenül kihasználta, így az utolsó fordulóra már biztos csoportelsőként készülhettek. Az utolsó fordulóra az ibériaiak már pihentették legnagyobb sztárjaikat, de így is sikerült fordítaniuk a címvédő görögök ellen és 2-1-es győzelmükkel Hollandia és Horvátország mellett ők is 9 ponttal, hibátlan teljesítménnyel léptek tovább a csoportküzdelmekből és esélyesként várhatják az olaszok elleni negyeddöntőt.
A második helyért előzetesen nagy csatát jósoltak. A legnagyobb esélyesnek a svédeket tartották a csoport másik továbbjutó helyére, ám a címvédő görögöket, de még a fekete ló oroszokat sem szabadott leírni.
A svédek és a görögök főleg a rutinos, tapasztalt játékosaikra építettek, akik közül sokuknak ez az EB volt az utolsó nagy világversenyük, míg a Guus Hiddink által vezényelt orosz válogatottban elég sok nemzetközi szinten tapasztalatlan játékos volt.
Ám a holland edzőfenomén, Guus Hiddink most sem vallott szégyent és először az orosz válogatott fennállása során továbbjutatta a szbornaját valamilyen rangos tornán a csoportküzdelmekből. Pedig nem kezdődött jól az EB az oroszoknak, hiszen egy csúfos zakót kaptak a spanyoloktól és ekkor úgy tűnt, hogy elérhetetlen távolságba került az a cél, hogy kijussanak a csoportból. Sokak szerint közrejátszott ebben a vereségben az is, hogy az orosz válogatott két erősége is hiányzott, a Zenittel fantasztikus évet futó Arshavin és Pogrebnyak (utóbbinak ki kell hagynia sérülés miatt az egész EB-t).
Ám a holland edző ekkor felforgatta csapatát és egy teljesen új szellemben játszó csapatot küldött pályára a címvédő görögök ellen. Létfontosságú meccs volt ez, hiszen mindkét csapat számára egy esetleges vereség a tornától való búcsút jelenthette. A meccset végül is meggyőző játékkal az oroszok nyerték 1-0-ra, ám ha egy kicsit jobb lett volna a helyzetkihasználásuk, akkor akár nagyobb különbséggel is legyőzhették volna Hellász legjobbjait.

 

Így maradt még esélye Oroszországnak az utolsó körben Svédország ellen, de rosszabb gólkülönbsége miatt csak győzelemmel léphettek tovább a legjobb nyolc közé. Az oroszok helyzetét valamelyest javította, hogy lejárt az eltiltása Arshavinnak, így visszatérhetett a csapat esze. Nem is kellett csalódniuk, az ismét fantasztikus hangulatot teremtő orosz szurkolóknak, hiszen a támadó volt minden orosz támadás egyik alappillére. Így a támadásokat nem igazán erőltető és elképzelés nélkül játszó svédek ellen már kevesebb, mint fél óra elteltével megszerezték a vezetést Pavljucsenko révén az oroszok, így ezután már a svédeknek volt sürgősebb, de az északiak bánatára Henrik Larssonon és Ljungbergen kívül nem igazán akadt olyan ember a svédeknél, aki gólveszélyesnek mutatkozott. Az oroszok szép támadásokat vezettek egymás után, ám hasonlóan a görög elleni meccshez most is sok helyzetet hagytak ki, de így is sikerült bebiztosítani a továbbjutást Arshavin révén. Ezután a svéd válogatott teljesen szétesett, játékosaik a mérkőzés végére beletörődtek már a kiesésbe.
Így az oroszok mondhatni magabiztosan jutottak tovább a csoportból és a legjobb nyolc között az Európa-bajnokságon eddig fantasztikus formában lévő Hollandiával csap össze, akiket az EB legtöbb csapata el szeretne kerülni, de az oroszok abban bízhatnak, hogy Hiddink velük tesz újra csodát világversenyen…
A csoport csalódásának egyértelműen a görögök és a svédek számítanak, akik rutinos csapataikkal nem azt a játékot hozták, amit elvárhattak volna a szurkolóik.
A svédeken az egész torna során érződött az, hogy játékuk fáradt és fantázia nélküli. Játékuk főként a rutinos védelmükre épült, a támadó szekcióban pedig majd az Ibrahimovics-Larsson párosra bízták a gólszerzést, ám hamar kiderült, hogy ketten kevesek lesznek a továbbjutáshoz, pedig rajtuk tényleg nem múlott. A svédektől talán az egyetlen futballra emlékeztető jel Ibrahimovics fantasztikus gólja volt a görögök elleni 2-0-ra megnyert találkozón.
A görögök kiesése talán várható volt, noha címvédőként vágtak neki az Európa-bajnokságnak. Azonban a kék-fehérek játéka messze alulmúlta a négy évvel ezelőttit, így egyértelműen csalódás volt a teljesítményük. Rehhagel erre a világversenyre sem változtatott jól bevált taktikáján, ám az ellenfelek által szerzett első gólok felborították ezt a játékrendszert, a görögök egyetlen csatárja, Hariszteasz pedig nem bírta a küzdelmet elől a védőkkel. Ennek eredményeként a görögök végül is Európa-bajnokhoz méltatlanul 0 ponttal és mindössze egy rúgott góllal estek ki a csoportküzdelmekből. A svéd és kiváltképp a görög válogatott főként rutinos játékosokra építve vallott kudarcot, így mindkét válogatottnál kisebb generációváltás szükségeltetik, kérdés mi lesz majd a fiatalítás eredménye.

Szólj hozzá!

Címkék: európa bajnokság külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr85529492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása