HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Sanyi, a hős

2008.10.16. 19:59 :: horvathzsolt

Noha a cím első olvasásra kicsit ironikusnak tűnhet, ám az elmúlt két vb-selejtező tükrében teljesen reális, hiszen Torghelle két fontos és döntő gólt is szerzett, így jó döntésnek bizonyult Erwin Koemantól, hogy lehetőséget adott a korábban sokak által a válogatottba követelt csatárnak.

Az a furcsa és egyben örömteli helyzet alakult ki az 1. selejtezőcsoportban, hogy Magyarország a második helyen áll négy fordulót követően, megelőzve a csoport két nagy esélyesét, Portugáliát és Svédországot. Az elmúlt két fordulóban a csoport papíron két leggyengébb ellenfelével találkoztunk, ám ahogy sokan számítottak rá, egyik meccs sem sikerült könnyedre.
Szombaton Albánia érkezett Budapestre, nem kis önbizalommal, hiszen a Svédország elleni 0-0 és a Málta elleni könnyed siker után nagyon jól álltak a csoportban. Így nem ígérkezett lefutottnak a találkozó, noha a balkániak sem tartoznak a kontinens elitjébe, bár a legmagasabban jegyzett játékosuk, Lorik Cana értéke a játékospiacon több, mint az albánok ellen szereplő teljes magyar csapaté. A meccs első félidejében hiába voltunk mezőnyfölényben, a legnagyobb helyzet mégis a vendégek előtt adódott: a 36. percben Ervin Skela 20 méterről a felső lécet is eltalálta. Ezután még Bodnár előtt adódott egy ígéretes lehetőség, ám az ellenfél védőinek sikerült felszabadítaniuk. Ám a fordulás után teljesen más válogatott lépett pályára és álomszerű kezdéssel, egy Torghelle fejessel megszereztük a vezetést. Ezután kicsit összezavarodott az albán válogatott, az Augsburg csatárát nehezen tudták tartani, közel járt második góljához, ám végül a kegyelemdöfést Juhász adta meg az albánoknak, így ha nem is látványos játékkal, de a második félidő alapján megérdemelten sikerült győznünk.
A következő meccsen nem lehetett más a cél, mint hozni a kötelezőt és legyőzni Máltát. Bár ezt a meccset sem lehetett félvállról venni, hiszen 2006-ban Bozsik Péter állásába került a máltai kiruccanás, ami elővigyázatosságra adhatott okot. Ezek után egyáltalán nem volt véletlen, hogy a válogatott a biztosra ment és ha nem is látványos játékkal, de egy szép kombináció után Torghelle fejesével megszerezte a vezetést nemzeti tizenegyünk. Ezek után sem kockáztattak sokat Geráék, ám Mifsudék nem igazán tudtak nagy veszélyt teremteni a kapunk előtt, így egy fontos győzelmet szereztünk, amivel a sorsolásunknak is köszönhetően a második helyre jöttünk fel a csoportban. Habár a következő összecsapás nagyon keménynek ígérkezik Tiranában, egy esetleges győzelemmel az utolsó meccseinken a továbbjutás esélyével léphetnének Juhászék pályára a selejtező nagyágyúi ellen – bár fölösleges még ennyire előre szaladni.
A két meccsen igazából nem brillírozott a csapat és talán csak Torghellét lehet kiemelni a csapatból, aki szokásához híven ismét egész meccsen robotolt a pálya első harmadában, emellett a kapura is nagyon veszélyesnek bizonyult, hiszen két gólján túl nagyon sok bosszúságot okozott még az albán és a máltai védőknek. Érdemes megemlíteni még azt is a „támadó szekcióról”, hogy Sanyi számára nagy támogatást jelentett volna, ha a Dzsudzsák - Hajnal (Gera) – Huszti középpálya aktívabban segíti ki a hórihorgas csatárt a támadásoknál.
A lobbanékony játékosnak amúgy nem ez volt az első villanása válogatott szinten: először Lothar Matthaus hívta meg a válogatottba az akkor még csak 21 éves csatárt, látva gólerősségét és harcosságát az MTK színeiben, ahol kilenc gólt szerzett egy év alatt. Sanyi első válogatott meccsén a brazilok ellen rögtön góllal mutatkozott be, ám talán a legemlékezetesebb mérkőzése a németek ellen volt Kaiserslauternben, mikor két góljával legyőztük a Nationalelfet. Ez után több európai klub is szívesen látta volna Torghellét a soraiban, végül az akkor az élvonalba feljutó Crystal Palace lett a befutó. Itt kevés játéklehetőséghez jutott, hiszen a londoniak egycsatáros rendszerében Andrew Johnsont kiszorítani gyakorlatilag lehetetlen volt. A Palace-nál eltöltött egy év alatt mindössze egyszer talált be Sanyi, a Ligakupában a Charlton ellen. Ezután Görögországba került kölcsönbe, ahol a Panathinaikosz színeiben próbált szerencsét. Első meccsén a Werder Bremen ellen a Bajnokok Ligájában fantasztikusan játékot mutatott, és fontos szerepet vállalt a győzelemben. Ám a kezdeti sikerek után itt sem sikerült a kezdőben megragadni, sőt még az edzőjével is összeveszett. Ezek után boldogan mondott igent a PAOK ajánlatára, ahol megtörte három éves gólcsendjét, ráadásul éppen az Olympiakosz elleni rangadón. Utána sajnos a 22 bajnoki forduló alatt többször már nem sikerült újra a kapuba találnia, ráadásul a pénzügyi gondokkal küszködő PAOK sem tudta teljesíteni Sándor kéréseit, így újra váltania kellett: a német másodosztályú Jenába szerződött. A következő idényben noha a kiesést nem sikerült elkerülnie a csapatával, itt már jóval több babér termett a játékosnak és a csapat egyik alapemberévé vált. A tavaly szerzett nyolc bajnoki góljára felfigyelt a Szabics Imrét is foglalkoztató Augsburg, így idén is a Bundesliga 2-ben játszik Sanyi, aki Horti Gábor kommentátor szavai szerint a „levegő ura” újdonsült csapatánál. Az évkezdés nagyon jól sikerült, hiszen eddig négy gólnál tart, sőt, magyar csatártársával is tökéletesen érzik egymást, ami nagy örömmel tölti el mostanság a német kiscsapat szurkolóit.
Írásom végén mi mást is kívánhatnék: remélem Torghellének sikerül folytatnia jó formáját mind a válogatottban, mind a klubcsapatában!
 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr72717613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása