HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

A meglepetés erejével, avagy rövid elemzés a negyeddöntőkről

2008.06.23. 15:39 :: horvathzsolt

A csoportmérkőzések után a fogadóirodák a Portugália, Horvátország, Hollandia, Spanyolország négyest tartották a legesélyesebbeknek a végső diadalra, hiszen mind a négyen meggyőző játékkal jutottak tovább a csoportjukból. Ám ismét bebizonyosodott, hogy a csoportmérkőzéseken mutatott játék és elért eredmények a negyeddöntőben már nem számítanak, sőt, a „négy nagy” közül csak a spanyoloknak sikerült továbblépniük.
A legnagyobb csalódást egyértelműen a hollandok nyújtották, hiszen az első három meccs után ők számítottak az Európa-bajnokság egyértelmű favoritjának, ha a mutatott játékot és az elért eredményeket vizsgáljuk. Az oranje a D csoport második helyezettjével, Oroszországgal találkozott. Előzetesen is érdekes találkozónak ígérkezett a mérkőzés, hiszen mind az oroszok, mind a hollandok nagyon hasonló támadó futballt játszottak, melynek a lényege a gyorsan és sok passzal felépített támadások voltak. Nem is kellett csalódnia a publikumnak, hiszen egy rendkívül jó iramú meccset láthattak.
A meccs elején inkább taktikus játék folyt, ám már ekkor is a szbornaja irányított, de nagyobb gólhelyzetig ők sem jutottak. A hollandok a meccsnek ezen időszakában nem játszottak túl jól, és csak Arshavin és Kolodin helyzetei ébresztették fel a narancsmezeseket, és a félidő végén már nekik is voltak helyzeteik, ám Akinfeev mind van Nistelrooy, mind van der Vaart próbálkozásánál helyén volt, így a csapatok gól nélküli döntetlennel vonulhattak az öltözőbe. A szünet után úgy tűnt, hogy a hollandok próbálják irányítani a játékot, ám ez az eredményen nem mutatkozott meg, ugyanis Pavljucsenko góljával az orosz válogatott megszerezte a vezetést.
Ezután a hollandok kinyíltak és próbáltak támadni, de a veszélyes kontrák révén mégis az orosz válogatott dönthette volna el a továbbjutás kérdését, hacsak nem hibáznak az orosz támadók a befejezésnél. És a sok kihagyott orosz helyzet megbosszulta magát: Sneijder középre ívelt labdáját van Nistelrooy jutatta a hálóba, ezzel hosszabbításra mentette az oranjénak a meccset. Ám a ráadásban sem igazán tudtak a hollandok kibontakozni, és sokkal inkább Hiddink csapata járt közelebb a győzelmet jelentő gól megszerzéséhez. A 112. percben megtört az átok, Arshavin fantasztikus emelése után Torbinszkij szerezte meg a vezetést a szbornajának, majd a kegyelemdöfést az egész meccsen megállíthatatlanul játszó Arshavin szerezte meg. Oroszország teljesen megérdemelten jutott tovább az elődöntőbe, hiszen egész meccsen agilisabban és jobban játszott, mint Hollandia, így a narancsmezesek szurkolói sokadszorra mondhatják azt, hogy hiába volt nekik talán a legjobb csapatuk a kontinensen, ismét korán kell távozniuk…
 

 

Hollandiához hasonlóan Horvátország is hibátlan teljesítménnyel abszolválta a csoportmérkőzéseket, így magabiztosan várta a negyeddöntőket, ahol az a Törökország várt rájuk, akik a csoportból páratlan küzdőszellemük révén jutottak ki.
A meccset talán a törökök kezdték jobban, de nagy helyzetig nem jutottak és a félidő közepétől a horvátok teljesen átvették az irányítást, és Olics révén még a kapufát is eltalálták déli szomszédaink. A második félidőben sem változott a felállás, tehát a horvátok támadtak, a törökök pedig teljesen a védekezésre rendezkedtek be, és gyakorlatilag nem is volt helyzetük a második félidőben. Slaven Bilics próbálta fiait még előrébb küldeni és elkerülni a hosszabbítást, de ez a rengeteg helyzetet kihagyó Olics miatt nem sikerült. Így következhetett a ráadás, amikor megváltozott a játék képe és inkább a törökök próbálkoztak a teljesen kimerült horvátok ellen, de Tuncay helyzetén kívül nem igazán tudtak komoly veszélyt teremteni Pletikosa kapuja előtt.
Mikor már mindenki a tizenegyespárbajra készült, a 119. percben egy hatalmas Rüstü hibát kihasználva Modrics passza után Klasnics szerezte meg a horvátoknak a vezetést. Ekkor, egy perccel a vége előtt úgy tűnt a horvátoknak ez a gól elődöntőt érhet, de a törököknek sikerült a bravúr, az egy perces hosszabbítás után Semih révén a sírból hozták vissza a mérkőzést.
A horvátok ekkorra már teljesen romokban hevertek, hiszen egy megnyert meccset sikerült „elveszteniük” egy perc alatt. Ez meg is látszott a tizenegyeseken is: négy horvát közül csak Srna tudta értékesíteni a maga büntetőjét, míg a törökök hibátlanul értékesítettek hármat, ezzel a félholdasok jutottak tovább a legjobb négy közé.
A kiesésért azonban a horvátok csak magukat okolhatták, hiszen ha egy kicsit bátrabban játszottak volna az egész meccs során, akkor akár már 90 perc alatt eldönthették volna a továbbjutást.
 

 

És ezzel még nincs vége a meglepetéseknek…
A legjobb nyolc között találkozott Németország és Portugália is, ahol a csoportmérkőzések után egyértelműen az ibériaiak számítottak esélyesebbnek, hiszen míg a portugálok magabiztosan jutottak tovább, addig a Nationalelf eléggé nyögvenyelősen és csak másodikként jutott tovább a B csoportból. A meccsen viszont gyökeresen mást láthattunk. Habár a németek nem kezdtek valami jól, a 22. percben mégis Bastian Schweinsteiger révén a németek szerezték meg a vezetést egy gyönyörű támadás végén.
Még öt percet sem kellett várnia a közönségnek és már meg is duplázta az előnyét Németország egy szabadrúgás után Klose fejesével. Ekkor úgy tűnt, hogy eldőlt már a továbbjutás, azonban a portugáloknak még sikerült szépíteniük a félidő előtt. A második félidőben egyértelműen Decoék irányítottak, azonban a meddő mezőfölényüket nem tudták gólra váltani, sőt Ballack fejesével ismét kétgólos előnyben voltak Joachim Löw fiai. Bár a végén még Helder Postiga révén a luzitánoknak ismét sikerült a szépítés, de Németország magabiztosan jutott tovább az elődöntőbe, és mivel a török válogatottnak számtalan hiányzója lesz szerdán, minden esélyük meg van arra, hogy a döntőbe jussanak.


Portugália kiesése a torna egyik legnagyobb meglepetése, azonban Scolari csapata a játék összképe alapján nem érdemelt továbbjutást, hiszen inkább a németek akarata érvényesült, és mintha érződött volna Ronaldoékon egy kis nagyképűség, miszerint ők itt gond nélkül továbbjuthatnak és már készülhetnek is az elődöntőkre, ám Gary Linecker örökérvényű mondása ismét igaz lett: a végén mindig a németek nyernek…
A három meglepetés eredmény után nagy kérdés volt, hogy mire lesz képes az utolsó nagy esélyes Spanyolország a Squadra Azzurra ellen. Az elemzők azonban nem féltették a hispánokat, hiszen az olaszok éppen, hogy csak kijutottak a C csoportból. Az olaszok malmára hajthatta a vizet az viszont, hogy június 22-én játszották a meccset. Az ibériaiaknál ez egy fekete dátum, mert e nap a történelem során már háromszor veszítettek tizenegyesekkel világversenyen (1986, 1996, 2002). Ám a spanyolok megtörték rossz sorozatukat és egy roppant taktikus meccs végén büntetőkkel győzték le az olaszokat.
A mediterrán rangadóra egyáltalán nem volt jellemző a támadó futball, érezhető volt a tét mindkét csapaton. Az első félidőben talán egy árnyalatnyival jobban játszottak a spanyolok, de Silva próbálkozásain kívül ők sem vitték túlzásba a támadásokat. Így a félidőre 0-0-val fordulhattak a csapatok. A játék képe nem változott: az olaszok védekeztek és legtöbbször Toni fejére próbálták ívelgetni a labdákat, de a kivitelezésbe a legtöbb esetben hiba csúszott, míg a spanyolok próbáltak támadni, de gondosan ügyeltek arra, hogy biztonságos maradjon a játékuk. Néhány spanyol helyzetet leszámítva azonban nem kellett izgulnia Buffonnak, így a rendes játék idő végeztével továbbra is 0-0-ra álltak a felek. Miután a hosszabításban sem sikerült egyik csapatnak sem dűlőre vinni a továbbjutás kérdését, tizenegyesek döntöttek. Ezt pedig a spanyolok bírták jobbban, így ők mérkőznek meg majd az elődöntőben az oroszokkal.
 

 

Noha Németország és Spanyolország az elődöntőket esélyesként várhatja, a negyeddöntő eredményei azt bizonyítják, hogy nincsen előre lejátszott meccs, senki sem mehet biztosra Guus Hiddink vagy Fatih Terim csapata ellen. Így könnyen előfordulhat, hogy vasárnap az Ernst Happel-stadionban a görögök négy évvel ezelőtti sikere után egy kiscsapat ismét történelmet ír...

2 komment

Címkék: európa bajnokság külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr12535360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marci · http://www.stopli.hu 2008.06.24. 20:37:15

Nagyon királyak lettek az írásaid. De tényleg. :)

horvathzsolt 2008.06.25. 19:48:27

Köszi szépen, igyekszem. ;)
süti beállítások módosítása