HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Mennyből a pokolba

2008.07.02. 17:17 :: horvathzsolt

Miközben nyár elején a kontinens a közelgő Európa-bajnokság lázában égett, egy angol-skót határon fekvő faluban csapatuk megszűnését siratták a helyi futballrajongók. Egy ilyen szomorú esemény nem biztos, hogy megmozgatja egy átlagszurkoló fantáziáját, ebben az esetben viszont egy skót első vonalban szerepelt klubról volt szó, a Gretnáról. Az alig 3000 ezres skót településnek, mely korábban a Gretna Green-i házasságokkal vált ismertté, az utóbbi időkben ez a klub öregbítette a jó hírét, hiszen hihetetlen teljesítménnyel alig öt év alatt a negyedosztályból a Scottish Premier League mezőnyébe küzdötte fel magát. Ám azt az egy évet, amelyet a legfelső osztályban töltöttek, már nem szívesen fogják emlegetni Gretnában, mert nagyon csúnya véget ért a csapat szárnyalása a pénzügyi problémáik miatt, így jövőre nemhogy a másodosztályba, de még meccsekre sem járhatnak majd a helyiek.

Deja vu, mondhatják az öregebbek Gretnában, hiszen hasonlót már élt meg a falusi futballcsapat az 1920-as években, amikor is a Gretna Green csődölt be. A település egy ideig foci nélkül maradt, majd a második világháború után megalakult a Gretna FC. Annak ellenére, hogy a klub skóciai illetőségű volt, eleinte az angol bajnokságban vitézkedtek elég kevés sikerrel. Angliában csak a kilencedik liga környékén szerepeltek, ezért nem volt meglepő, hogy át akartak nevezni a skót bajnokságba, de 1993-ban és 1999-ben még elutasították a kérelmüket, így csak 2002-ben fogadták el felvételüket a skót negyedik ligába. Ezután lépett színre az új tulajdonos, Brook Mileson, aki igencsak felpezsdítette a helyi futballközeget. Az angol milliomos üzletember támogatásával szárnyalásba kezdett a Gretna: három év alatt (2005-2007) a csapat a negyedosztályból feljutott az élvonalba úgy, hogy minden évben bajnokságot nyertek.
A 2006-os évben páratlan sikert aratott a gárda azzal, hogy harmadosztályúként bejutottak a skót kupa döntőjébe. Ott, noha kikaptak tizenegyesekkel a Heartstól, de indulhattak az UEFA-kupában, ami máig egyedülállónak számít, hiszen sem addig, sem azóta nem volt olyan európai csapat, aki harmadosztályúként nemzetközi porondon szerepelhetett. Igaz itt hamar véget ért a szereplésük, hiszen a második selejtező körben már kiestek az ír Derry City ellen 7-3-as összesítéssel, de szégyenkezni valójuk nem lehetett.
 

 

A 2006/07-es idényben a Gretna feljutott a skót elsőosztályba. A második ligában is nagyon masszívnak tűnt a csapat és csak maguknak tették izgalmassá a bajnokságot azzal, hogy elszórakoztak 12 pont előnyt és az utolsó fordulóban is izgulniuk kellett a Ross Country ellen, de a Gretna 3-2-es győzelmével bebiztosította a feljutást.
Az elmúlt szezonban azonban megtorpant az addig látott fejlődés. Ennek talán az is betudható, hogy a csapat nem játszhatott hazai pályán, mert a stadionja, a mindössze háromezer férőhelyes Raydale Park nem felelt meg az SPL előírásainak, így a Motherwell stadionjában a Fir Parkban kellett játszaniuk. A Gretnának mindössze négy pontot sikerült gyűjtenie tizenkét forduló alatt és az első győzelmükre is csak szeptember 22-én került sor a Dundee United ellen. Már ekkor sereghajtók voltak és senki nem rakott volna egy pennyt sem arra, hogy bennmaradnak a falusiak.
Szegény embert még az ág is húzza - tartja a mondás, amely különösen igaz lett a Gretnára. Nem elég, hogy borzasztóan ment a játék, hamar pénzügyileg is padlóra kerültek. A klub négymillió fontos adósságot halmozott fel és eközben a tulajuk, Brook Mileson rossz egészségügyi állapota miatt visszavonta a támogatását, így a sorsuk megpecsételődött minden téren.
2008 februárjában távozott az edző és segítője, miután sem ők, sem a játékosok nem kapták meg időben a fizetésüket. Ebben a zűrzavaros helyzetben a klub igazgatója lett az edző, majd nem sokkal később megérkeztek a csődbiztosok is a csapathoz. Ekkor levontak tíz pontot a Gretnától, így 28 meccs alatt mindössze csak hat pontja volt a Gretnának. A csődbiztos megkezdte a fizetéscsökkentéseket és a menesztéseket, így a csapattól első körben huszonkét ember távozott, köztük edzők és nyolcan az első csapattól.
Március 29-én a St.Mirren elleni vereséggel végleg kiesett a gárda, majd áprilisban beállítottak egy negatív rekordot: az Inverness elleni bajnokijukat mindössze 431 fizető néző tekintette meg. Az utolsó SPL meccsüket végül is megnyerték a Hearts ellen, így végül is 13 pontot gyűjtöttek, ami majdnem negatív rekord a skót elsőosztály történetében.


A csapat számára azonban ezzel még nem volt vége az idénynek… A szezon után nyilvánosságra hozták, hogy a klubnak közel négymillió fontos tartozása van korábbi játékosai, edzői és hitelezői felé, a csapat összértéke azonban nem ér többet egymillió fontnál. A csapatért aggódók hiába reménykedtek, a Gretnának májusig senki sem dobott mentőövet, így az idény végén a maradék negyven embert is kirúgták a csapattól. Ezek után még sajtóhírek szerint volt egy ismeretlen jelentkező a klubért, aki azonban nem lépett színre, így június 3-án hivatalosan megszűnt a klub. Az adósságok utólagos rendezésére a klub stadionját eladják, azonban az érdeklődők sajnos nem sportpályákat, hanem inkább lakóparkot terveznek a helyén, így a helyi futballrajongóknak ismét nem lesz hova meccsre járniuk a húszas évek után.
 

 

Noha a Gretna sikersorozata idején hiába volt igen gazdag tulajdonosa a klubnak, a skót alacsonyabb osztály nem igazán volt vonzó nagyobb nevű játékosoknak. Mégis igazságtalanság lenne kihagyni a csapat kulcsembereit az írásomból. A klub sikereinek aktív részese volt Kenny Deuchar, aki korábban a Falkirk és az East Fife csapataiban fordult meg. A 2004-2005-ös idényben a skót negyedik liga gólkirálya lett 38 góllal, ami klubrekordot jelentett. Mivel a csatárnak nem volt profi szerződése a klubnál, így a későbbiekben hamar háttérbe szorították őt az újonnan érkezők, így kölcsönben szerepelt a skót másodosztályban és az angol harmadik vonalban is, majd a pénzügyi problémák közepette, 2007 decemberében tért vissza a klubhoz. Rövid idő alatt hat gólt sikerült szereznie a skót Premier League-ben, így több klub érdeklődését is felkeltette. 2008 februárjában végül az MLS-ben szereplő Real Salt Lake csapata szerződtette le, így Deuchar álma valóra vált, 26 évesen profi kontraktust írhatott alá. Az elsőosztályban a csapat kapitánya Chris Innes volt, aki 2005-ben került a Gretnához a Dundee United csapatától. A klubnál három év alatt 89 bajnokin lépett pályára, ezalatt 12 gólt szerzett, a csapatkapitányi karszalagot 2006-tól viselte. 2008 februárjában Deucharhoz hasonlóan Amerikába, a New York Red Bull csapatába távozott, ahol azonban nem találta meg számításait, így ősztől ismét a Dundee mezét öltheti majd fel. A gárda történetének utolsó gólját Gavin Skelton szerezte, a középpályás hét évet töltött el a kiscsapatnál. Leginkább emlékezetes mérkőzése a Hearts elleni 2006-os skót kupadöntő volt, ahol előbb ő szerezte a kiscsapat gólját a rendes játékidőben, a tizenegyes-párbajban azonban büntetőt hibázott, így negatív hőssé lépett elő. Skelton ősztől a Kilmarnock csapatában szerepel.

Szólj hozzá!

Címkék: skócia külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr59549928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása