HTML

Foci szeretők blogja

Minden, ami foci.

Friss topikok

  • Crouch: VDS nagy király, kár hogy vissza fog vonulni. (2009.07.23. 23:39) Edwin angyal utolsó szárnycsapásai
  • Rántott máj (törölt): Szepen hangzik, hogy Mezey vezette ki a valogatottat utoljara VB-re, de tegyuk hozza reszint, hogy... (2009.07.09. 01:16) Fehérvári makaróni
  • horvathzsolt: Utóbbi két átigazolásánál meg azért az is közrejátszott, hogy mindkét edző (Mourinho, Scolari) jól... (2009.02.07. 22:37) Téli átigazolási körkép
  • vallatas: Jó írás, tényleg szuper. Írhatnál egy kis helyzet jelentést az Ac Milanról is. Roma egyébként meg... (2008.12.08. 20:31) Alvó farkasok
  • Hurvi: Köszönöm, hogy elolvastad és örülök, hogy tetszett! Fülöp eddigi válogatott teljesítményének megít... (2008.10.16. 21:37) Végy egy kapust!

Nyári vásár után

2008.09.04. 19:07 :: horvathzsolt

A nyári holtszezon ezúttal sem telt eseménytelenül Európa legerősebb bajnokságaiban. Az öt topliga csapatai körülbelül 1 milliárd 750 millió eurót költöttek játékosok szerződtetésére – gondoljunk bele, ebből az összegből hány évig lehetne fenntartani a magyar labdarúgást. Bár lehetetlennek tűnik, de írásomban megpróbálom összegyűjteni a legígéretesebbnek tűnő igazolásokat egy csapatban. Nem rossz névsor, ilyen kerettel simán akár BL-t is lehetne nyerni...

A kapuban Heurelho Gomes áll. A brazil hálóőr a holland bajnok PSV Eindhoven csapatából szerződött a Tottenhambe. Gomes szerződtetése azért is számít hatalmas fogásnak a Spurs számára, mert a kapus az elmúlt négy évben fantasztikus mutatóval védett. Teljesítményével a holland bajnokság történetének egyik legjobb kapusává lépett elő, a meccsek több mint felén nem kapott gólt (A játékos négy év alatt összesen 128 alkalommal védte Dzsudzsákék kapuját). A brazil nem volt megelégedve volt csapatnál uralkodó állapotokkal, többek között a sűrű edzőváltásokkal, ezért már a tavalyi év végén kijelentette távozási szándékát, végül a londoniak körülbelül 8 millió euróért szerződtették.

A védelem jobb oldalán Gianluca Zambrotta játszik, aki két év után tért vissza Itáliába. Az olasz válogatott védő a Juventussal fantasztikus sikereket ért el, de a bundabotrány miatti kizárás után távozott a Barcelonához. Ám a katalánoknál már kevésbé emelkedett ki a csapatból, mint előző állomáshelyén, így a nyár elején az AC Milanhoz igazolt. A tavalyi évben már-már katasztrofálisan működő milánói védelemre rá is fért a frissítés, Zambrotta kiemelkedő alakja lehet az egész csapatnak idén.

A védelem egyik oszlopa Tomasz Ujfalusi. A cseh válogatott csapatkapitánya a Fiorentinát hagyta ott az Atletico Madrid kedvéért. A violáknál gyakorlatilag kirobbanthatatlan volt a jobbhátvéd posztján, ám ahogy a cseh válogatottban is, az Atleticonál is inkább középső védőként fognak rá számítani. A bekk rutinjával sokat segíthet majd Agüeroéknak a nemzetközi porondon is.

A védelem tengelyében még Vedran Corluka játszik. A hórihorgas horvát védő Ujfalusihoz hasonlóan jobboldali- és középső hátvédként is egyaránt bevethető. Corluka tavaly érkezett a Manchester Cityhez és egy sikeres év után csapott le rá a Tottenham. A még mindössze 22 éves védő Ledley Kinggel és Jonathan Woodgate-tel nagyon ütőképes védelmet alkothatnak majd a White Hart Lane-en.

A bal oldalon Dani Alves szerepel. Az idei átigazolási szezon egyik legdrágább játékosa a brazil szélső 29 millió eurós vételárával. Alves az utóbbi években a Sevillában nyújtott kiváló teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, és már tavaly is slágerigazolás lett volna, ám a Sevilla visszautasította a Chelsea ajánlatát. Akkor dúlt is a nyilatkozatháború a dél-amerikai és a Sevilla elnöke között, azonban Antonio Puerta tragikus esete miatt megbékélt Alves, olyannyira, hogy idén könnyek között búcsúzott el volt klubjától.

A középpálya tengelyében Mathieu Flamini szűri az ellenfelek támadásait. A fiatal középpályás már tavaly bejelentette távozási szándékát, hiszen több játéklehetőséghez akart jutni, ám akkor még Arsene Wenger maradásra bírta. Ám idén már nem sikerült ugyanez: a francia játékos négy éves szerződést írt alá az AC Milannal.

A középpálya tengelyében szerepel Deco is. A portugál középpályás a nyáron a Barcelonától a Chelsea-hez szerződött. A játékos még 2004-ben igazolt a katalán együtteshez, ahol hasonlóan a Portonál eltöltött éveihez, fantasztikus sikereket szerzett a csapattal és hatalmas kedvenccé vált. Azonban az elmúlt évben már kevesebb lehetőséghez jutott a braziliai születésű labdazsonglőr, így távozni kényszerült Spanyolországból. Az idénykezdet jól sikerült a kreatív középpályás számára, hiszen már rögtön két gólt is szerzett, óriási párost alkothatnak majd Lamparddal.

A csapat jobbszélsője Robinho, akinek klubváltása a nyári átigazolási szezon legnagyobb szenzációja. A brazil támadó átszerződése nagyon aktuális téma volt a nyáron, hiszen a Chelsea egész nyáron a Real Madridot ostromolta a megszerzése miatt. Napokkal az átigazolási piac befejeződése előtt már szinte biztosra mondták a transzfert és a játékos is kijelentette, hogy szívesen játszana a londoniaknál, ám a cselgép mégsem Abramovics csapatához szerződött végül. Történt ugyanis, hogy a Manchester City korábbi tulajdonosának, Thaksin Shinawatran-nak a számláit befagyasztotta a thaiföldi bíróság, így az átigazolási szezon utolsó napján (szeptember 1-n) a csapat élén tulajdonosváltás történt: egy arab beruházási csoport (Abu Dhabi United Group) vette meg a csapatot. Ekkor, pár órával az igazolási szezon befejeződése előtt egy sajtótájékoztatón a csoport vezetője még hozzátette, hogy az elkövetkező pár órában még komolyan meg szeretné erősíteni a manchesteri gárdát... Így került Robinho Manchesterbe angol rekordnak számító 42 millió euróért.

A játékot középen Ronaldinho szervezi. Az ő transzfere talán kevésbé számít meglepetésnek, mint Robinhoé, de ő is jó témát szolgáltatott a nyáron a sportújságíróknak. A világklasszis irányító, aki a Barcelonában eltöltött öt év alatt ikonjává vált a klubnak, az elmúlt évben nem igazán parádézott a gránátvörös-kékeknél és inkább sérüléseiről és kilengéseiről lehetett hallani csak, így hamar témává vált klubváltása. Elsősorban a Milan szorgalmazta a megszerzését, ám a Manchester City is felajánlott neki egy fantasztikus szerződést, de a brazil utóbbit visszautasította. A Ronaldinho-saga így a játékos piros-feketékhez szerződésével végződött, Berlusconi csapata 25,5 millió fontot szurkolt le érte.

A baloldalon Alekszander Hleb jut szóhoz. A középpályás az Arsenalban az elmúlt szezon második felében elég jó formába lendült, így felkeltette több nagycsapat érdeklődését is. Ezzel elindultak a pletykák, miszerint a fehérorosz Barcelonába szerződhet, ám Hleb többször is elutasította, hogy klubot váltana, sőt, kijelentette, hogy nagyon büszke arra, hogy az Arsenalban játszhat. Ennek ellenére a játékos mégis a katalánokhoz távozott, ahol négyéves szerződést írt alá, így Messivel szervezheti a gránátvörös-kékek támadójátékát.

Az álomtizenegy egyetlen csatára Dimitar Berbatov. A Manchester United számára az idei nyár legfontosabb célja az volt, hogy egy csatárt szerezzenek még Carlos Tevez és Wayne Rooney mellé. Arról, hogy a bolgár támadó elhagyhatja a Tottenham Hotspurs-t a nyár folyamán, nagyon sok pletyka felmerült, és a játékos is sokszor kijelentette az utóbbi hónapokban, hogy nagyon szívesen játszana Sir Alex Ferguson keze alatt. Ám a Spurs és a United sokáig nem tudtak megegyezni az átigazolási díjban, így csak az átigazolási piac utolsó napján jött létre a 30 millió fontos üzlet, ezzel teljesült Berbatov nagy álma.

Akiket még érdemes megemlíteni:
Az átigazolási szezon során a fentiek mellett több nagy név is klubot váltott: a Tottenham szerződtette a középpályára Barcelonából a mexikói tehetséget, dos Santost, illetve a horvát futball egyik üdvöskéjét, Luka Modricot is. Emellett átszerződött Samir Nasri is, aki az OM-t hagyta ott az Arsenal kedvéért. Ám nem csak Angliában volt izgalmas a holtidény, hiszen Olaszországban is erősítettek a csapatok rendesen. Az Inter új edzője, José Mourinho megszerezte Sulley Ali Muntarit a Portsmouthtól, Quaresmát a Portotól, mellettük Mancini Rómából érkezett a kék-feketékhez. De az üldözőboly sem tétlenkedett: a Roma két nagy fogása Julio Baptista és Jeremy Menez lehet, ám emellett még érkezett Riise is a farkasokhoz, míg a Juve szerződtette a Palermo korábbi támadóját, Amaurit és a dán Christian Poulsent.

1 komment

Címkék: külföldi foci

A bejegyzés trackback címe:

https://fociszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr82648624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KrisztiiiáN 2008.09.15. 22:16:11

szevasztak ..ezzekre a mecsekre szeretnék tippeket!léc írjatok

Panathinaikosz-Internazionale
(0-1)Barcelone-Sporting
PSV-Atl.Madrid
Manchester-villareal
JUventus-Zenit
süti beállítások módosítása